Egy jó alapanyagnál szeretjük, ha átjárja a krémet és a tésztát is az íze! Ezért rajongtam mindig édesanyám diótortájáért, mert ö pont ennek tudatában készítette el! A krémhez és a tésztához is egyaránt diót használt.
Vannak bizonyos alapanyagok, amik leginkább egy - egy évszakhoz kötődnek, de manapság már szinte semmit sem lehetetlenség beszerezni, még szezonon kívül sem! A gesztenyemasszák egész évben felelhetők az élelmiszerboltok fagyasztóiban. Sokszor olcsóbban is, mint ősszel vagy télen!
Ez a meglepően egyszerű gesztenyetorta szintén édesanyám receptje, amit nyáron egy alkalommal az ebéd után tálalt fel nekünk.
Hozzávalók:
Tésztához
- 5 púpozott evőkanál gesztenyeliszt.
- 5 tojássárgája.
- 5 tojásfehérje.
- 5 csapott evőkanál porrá őrölt édesítő.
- tortaforma sütőpapírral bélelve.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgáját az édesítővel szintén felverjük amennyire engedi. Ehez adjuk hozzá a lisztet kanalanként, folyamatos keverés mellett. Végezetül a felvert habhoz adjuk apránként a tésztánkat, óvatos keverés mellett majd beleöntjük a tortaformába. Előmelegített sütöben; 200 fokon kezdjük el sütni addig amíg fel nem jön a piskótánk. Ezután lentebb vesszük a hőmérsékletet, kb. 170 fokra és készre sütjük. Arra figyeljünk, hogy ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert máskülönben összeesik a piskótánk!
Krémhez
- 1 egész gesztenyemassza.
- ízlés szerint édesítő.
- 2 - 3 evőkanál növényitej.
- 1 evőkanál kókuszzsír.
- 1 üveg rumaroma.
Egy lábasban kis lángon a gesztenyemasszát a növényi tejjel felfőzzük. Hozzáadjuk az édesítőt és a folyékon kókuszzsírt. A rumaromát csak akkor adjuk hozzá, ha már kicsit lehűlt,mert a hőtől tönkremegy, elillan belőle az aroma!
Ha kész a tészta és a krém is vágjuk ketté a piskótát és kenjük meg a krémmel. Díszítsük idény gyümölcsökkel és rövid időre tegyük a tortánkat a hűtőbe, hogy megdermedjen benne a krém.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.