ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Zöldbanánlisztes palacsinta, házi csicsókalekvárral.
Glutén - cukor - és tejmentesen.

   20220123_130604.jpg Sokan (köztük a barátom is) a palacsintára inkább, mint deszertre nem pedig , mint főételre tekintenek. Holott ha a megfelelő töltelékkel (gondoljunk a Hortobágyi húsos palacsintára) tálaljuk igazán ütős és tartalmas második fogást hozhatunk ki belőle. Nem beszélve arról, ha maga a tészta is egy nehezebb, sűrűbb lisztből készült vagy netalán kelt palacsintát készítünk. Utóbbit apai nagymamám mester fokon űzte; a finom kelt tésztától órákra eltelítődtünk és csak vacsora időben tűntünk fel újra a konyha ajtajában! :)20220123_131018.jpg

   A házi csicsókalekvárral töltött palacsinta is egy ilyen laktató fogás. Egy részt a főzőbanánliszt (zöldbanánliszt) sűrű, a teljeskiőrlésű lisztekre hasonlító állaga miatt illetve a csicsókalekvár igen laktató jellege végett. Ez a gyökérzöldség a benne lévő inulin miatt közkedvelt a cukorbetegek körében, viszont sokaknál nehéz emésztést, puffadást okoz. Így ha nem vagyunk benne biztosak hogy nálunk mit vált ki óvatosan fogyasszunk belőle! Habár az inulin a jótékony bélbaktériumoknak kíváló tápanyag, emésztése nehezebb feladat. Édesanyám, hogy könnyebbé tegye többszőr átfőzi az általa készített lekvárt. Persze azért még így se végnélkül együk! Vagy egyszerűen válasszunk más tölteléket. Nálunk a fahéjas, a hamis túrós és a bogyósgyümölcsökből főzőtt lekvár is ott van a kedvencek között.

20220123_130640.jpg

Tészta:

Nagyon finom, jó állagú tészta süthető ebből a fajta lisztből! Én két főre készítettem, kb. 4 - 5 palacsinta süthető belőle.

- 50 gramm zöldbanánliszt.

- Szénsavas ásványvíz.

- 2 egész tojás.

- Édesítő ízlés szerint (ha sós palacsintát ennénk hagyjuk ki ezt a hozzávalót).

- Pici csipet só.

20220123_130155.jpg

 

A lisztet, az édesítőt, a csipetnyi sót és a tojásokat összekeverjük majd annyi ásványvízzel felöntjük, hogy a palacsinta tészta állagot megkapjunk. Serpenyőbe zsíradékot hevítünk és merőkanálal eloszlatunk benne egy adag tésztát. Ha egyik fele szépen megsült átfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Ahogy fogy a tészta, besűrűsödik ezért egy kevés ásványvízzel újból öntsük fel, de vigyázzunk nehogy túlhígítsuk!

Házi csicsókalekvár:

- 600 gramm csicsóka megmosva, megpucólva, lereszel.

- 300 gramm ananász szintén pucolva, mosva, lereszelve.

- 1 bögre víz.

- 2 citrom leve. Kezeletlen héjjú!

A csicsókát és az ananászt vízzel felöntve puhára főzzük. Ezután pürésítjük, majd a 2 citrom levét is hozzáadjuk. Utóbbival továbbfőzzük még egy rövid ideig. Csicsókalekvárunk akkor lesz a megfelelő, ha eléri a lekvársűrűséget. Ha azt szeretnénk, hogy tovább elálljon vagy faggyasszuk le fagyasztós zacskóba tévve vagy még másnap főzzük fel újra, hogy csírátalanítsuk és tegyük egy tiszta befőttes üveg majd ezután a hűtőbe. 3 - 4 napon belül azért fogyasszuk el nehogy megromóljon. 

 

Ha gyorsan kell készítenem valamit ebédre gyakran sütök ilyen palacsintát! 

Jó étvágyat!

 

 

20220123_125819.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr8317048504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.02.02. 20:09:19

m.blog.hu/4e/4everwomen/image/20220123_131018.jpg

Ezt a képet nem kéne nagyon nyomatni... Kicsiben olyan, mintha egy kutya odaszart volna a tányérra... (csókoltatom a fotóst! - ilyesmire illene figyelnie)

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása