Sokan (köztük a barátom is) a palacsintára inkább, mint deszertre nem pedig , mint főételre tekintenek. Holott ha a megfelelő töltelékkel (gondoljunk a Hortobágyi húsos palacsintára) tálaljuk igazán ütős és tartalmas második fogást hozhatunk ki belőle. Nem beszélve arról, ha maga a tészta is egy nehezebb, sűrűbb lisztből készült vagy netalán kelt palacsintát készítünk. Utóbbit apai nagymamám mester fokon űzte; a finom kelt tésztától órákra eltelítődtünk és csak vacsora időben tűntünk fel újra a konyha ajtajában! :)
A házi csicsókalekvárral töltött palacsinta is egy ilyen laktató fogás. Egy részt a főzőbanánliszt (zöldbanánliszt) sűrű, a teljeskiőrlésű lisztekre hasonlító állaga miatt illetve a csicsókalekvár igen laktató jellege végett. Ez a gyökérzöldség a benne lévő inulin miatt közkedvelt a cukorbetegek körében, viszont sokaknál nehéz emésztést, puffadást okoz. Így ha nem vagyunk benne biztosak hogy nálunk mit vált ki óvatosan fogyasszunk belőle! Habár az inulin a jótékony bélbaktériumoknak kíváló tápanyag, emésztése nehezebb feladat. Édesanyám, hogy könnyebbé tegye többszőr átfőzi az általa készített lekvárt. Persze azért még így se végnélkül együk! Vagy egyszerűen válasszunk más tölteléket. Nálunk a fahéjas, a hamis túrós és a bogyósgyümölcsökből főzőtt lekvár is ott van a kedvencek között.
Tészta:
Nagyon finom, jó állagú tészta süthető ebből a fajta lisztből! Én két főre készítettem, kb. 4 - 5 palacsinta süthető belőle.
- 50 gramm zöldbanánliszt.
- Szénsavas ásványvíz.
- 2 egész tojás.
- Édesítő ízlés szerint (ha sós palacsintát ennénk hagyjuk ki ezt a hozzávalót).
- Pici csipet só.
A lisztet, az édesítőt, a csipetnyi sót és a tojásokat összekeverjük majd annyi ásványvízzel felöntjük, hogy a palacsinta tészta állagot megkapjunk. Serpenyőbe zsíradékot hevítünk és merőkanálal eloszlatunk benne egy adag tésztát. Ha egyik fele szépen megsült átfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Ahogy fogy a tészta, besűrűsödik ezért egy kevés ásványvízzel újból öntsük fel, de vigyázzunk nehogy túlhígítsuk!
Házi csicsókalekvár:
- 600 gramm csicsóka megmosva, megpucólva, lereszel.
- 300 gramm ananász szintén pucolva, mosva, lereszelve.
- 1 bögre víz.
- 2 citrom leve. Kezeletlen héjjú!
A csicsókát és az ananászt vízzel felöntve puhára főzzük. Ezután pürésítjük, majd a 2 citrom levét is hozzáadjuk. Utóbbival továbbfőzzük még egy rövid ideig. Csicsókalekvárunk akkor lesz a megfelelő, ha eléri a lekvársűrűséget. Ha azt szeretnénk, hogy tovább elálljon vagy faggyasszuk le fagyasztós zacskóba tévve vagy még másnap főzzük fel újra, hogy csírátalanítsuk és tegyük egy tiszta befőttes üveg majd ezután a hűtőbe. 3 - 4 napon belül azért fogyasszuk el nehogy megromóljon.
Ha gyorsan kell készítenem valamit ebédre gyakran sütök ilyen palacsintát!
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.02.02. 20:09:19
Ezt a képet nem kéne nagyon nyomatni... Kicsiben olyan, mintha egy kutya odaszart volna a tányérra... (csókoltatom a fotóst! - ilyesmire illene figyelnie)