ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Egyszerű gluténmentes zsömle.

20210901_151901.jpg

   Én úgy tapasztalom, hogy minden életmódváltásnál, ahol egy merőben új étrenddel és ezzel együtt új alapanyagokkal kell az embereknek szembenéznie valahogy a legtöbben a legelső kérdésként, amit feltesznek: na de mi lesz a kenyérrel? :)

  Nekem az a kívételes szerencsém van, hogy egy olyan családban nőttem fel, ahol mindig nyitottak voltunk a gasztronómiai újdonságokra. Emlékszem anyum gyűjtötte a legkülönbözőbb szakácskönyveket, ha megjelent valami újdonság már pár nap múlva ott állt a könyvespolcán! Oláh Andor Reformszakácskönyve, egy egész sorozat európai és egzotikus távolkeleti országnak a szakácskönyvei. Esténként elalvás előtt együtt nézegettük és beszéltük meg, hogy mit fogunk kipróbálni és hétvégén már így is lett! 

20210901_125816.jpg

  Annak ellenére, hogy elégedett vagyok azokkal az ételekkel, amiket fogyasztok nálam is előfordul, hogy megkívánok valamilyen kenyérfélét vagy kelt süteményt! Útóbbiakban azonban még kevés a tapasztalatom, mert néhány gluténmentes liszt kelesztése vagy nem lehetséges vagy egyszerűen több tapasztalatot, jártasságot ígényel. 

Ekkor ugrott be édesanyám egy mondata: "a piskóta kenyeret a legegyszerűbb elkészíteni!" 

Tényleg így van! :)  Az itt megosztott receptet elkészíthetjük egy kenyérkészítő formában vagy egy őzgerincformában is, de én most muffin formákban készítettem, mert egy finom szendvicsre vágytam. :)

Hozzávalók:

- 2 egész tojás. 

- 5 tojásfehérje.

- ízlés szerint só.

- 1 teáskanál fokhagymapor.

- 1 púpozott evőkanál Aldis "kókusztejföl".

- 85 gramm barna rizsliszt.

Elkészítése: 

20210901_152052.jpg

Előmelegítjük a sütőt.

A 2 egész tojáshoz hozzákeverjük apránként a lisztet majd a "tejfölt" a fokhagymaport és a sót. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket és hozzáöntjük a keverékünket. Minden kenyérfélénél fontos, hogy valami felfújja a tésztát: vagy az élesztőgombák által termelt gázbuborékok vagy a szódabikarbóna - citrom/ecet párosa vagy jelen esetben a tojáshab a belekevert levegő által. Mindig alulról felfelé történő körkörös mozdulattal végezzük, így kellő mennyiségű levegőt jutattunk bele! (Ha szeretnénk még levegősebbé tenni akkor a fentebb említett szódabikarbóna - citromlé párost adjuk a liszthez! Egy fél kávéskanál szódabikarbónát és erre csöpögtessünk rá kevés citrom levet. Látni fogjuk, hogy kis buborékok keletkeznek majd ahogy reakcióba lép a két anyag!)

Egy gáztepsire helyezzünk rá muffin formákat (ha papír muffin formákat használunk duplán vegyük, mert a tészta súllya alatt két irányban szétfolyna a tésztánk, ezáltal laposabbak lennének a kisült zsömléink! Kizsírozhatjuk a muffin formák belsejét, hogy könnyebben kijöjjenek a kisült zsömik vagy ha biztosra akarunk menni; használjunk tapadásmentes formákat!

Közepes lángon 15 perc alatt készre sülnek! Viszont azzal is legyünk tisztában, hogy minden sütő más, így nézni kell, de 10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta!

Nekem 7 darab zsemlém lett. Házi növényi sajttal, kacsazsíron kisütött mustáros - gyömbéres - fokhagymás fasírozottal, koktélparadicsommal és fekete színű paprikával ettem. 

Jó étvágyat kívánok! :)

20210901_151949.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr2516677156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása