Én úgy tapasztalom, hogy minden életmódváltásnál, ahol egy merőben új étrenddel és ezzel együtt új alapanyagokkal kell az embereknek szembenéznie valahogy a legtöbben a legelső kérdésként, amit feltesznek: na de mi lesz a kenyérrel? :)
Nekem az a kívételes szerencsém van, hogy egy olyan családban nőttem fel, ahol mindig nyitottak voltunk a gasztronómiai újdonságokra. Emlékszem anyum gyűjtötte a legkülönbözőbb szakácskönyveket, ha megjelent valami újdonság már pár nap múlva ott állt a könyvespolcán! Oláh Andor Reformszakácskönyve, egy egész sorozat európai és egzotikus távolkeleti országnak a szakácskönyvei. Esténként elalvás előtt együtt nézegettük és beszéltük meg, hogy mit fogunk kipróbálni és hétvégén már így is lett!
Annak ellenére, hogy elégedett vagyok azokkal az ételekkel, amiket fogyasztok nálam is előfordul, hogy megkívánok valamilyen kenyérfélét vagy kelt süteményt! Útóbbiakban azonban még kevés a tapasztalatom, mert néhány gluténmentes liszt kelesztése vagy nem lehetséges vagy egyszerűen több tapasztalatot, jártasságot ígényel.
Ekkor ugrott be édesanyám egy mondata: "a piskóta kenyeret a legegyszerűbb elkészíteni!"
Tényleg így van! :) Az itt megosztott receptet elkészíthetjük egy kenyérkészítő formában vagy egy őzgerincformában is, de én most muffin formákban készítettem, mert egy finom szendvicsre vágytam. :)
Hozzávalók:
- 2 egész tojás.
- 5 tojásfehérje.
- ízlés szerint só.
- 1 teáskanál fokhagymapor.
- 1 púpozott evőkanál Aldis "kókusztejföl".
- 85 gramm barna rizsliszt.
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt.
A 2 egész tojáshoz hozzákeverjük apránként a lisztet majd a "tejfölt" a fokhagymaport és a sót. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket és hozzáöntjük a keverékünket. Minden kenyérfélénél fontos, hogy valami felfújja a tésztát: vagy az élesztőgombák által termelt gázbuborékok vagy a szódabikarbóna - citrom/ecet párosa vagy jelen esetben a tojáshab a belekevert levegő által. Mindig alulról felfelé történő körkörös mozdulattal végezzük, így kellő mennyiségű levegőt jutattunk bele! (Ha szeretnénk még levegősebbé tenni akkor a fentebb említett szódabikarbóna - citromlé párost adjuk a liszthez! Egy fél kávéskanál szódabikarbónát és erre csöpögtessünk rá kevés citrom levet. Látni fogjuk, hogy kis buborékok keletkeznek majd ahogy reakcióba lép a két anyag!)
Egy gáztepsire helyezzünk rá muffin formákat (ha papír muffin formákat használunk duplán vegyük, mert a tészta súllya alatt két irányban szétfolyna a tésztánk, ezáltal laposabbak lennének a kisült zsömléink! Kizsírozhatjuk a muffin formák belsejét, hogy könnyebben kijöjjenek a kisült zsömik vagy ha biztosra akarunk menni; használjunk tapadásmentes formákat!
Közepes lángon 15 perc alatt készre sülnek! Viszont azzal is legyünk tisztában, hogy minden sütő más, így nézni kell, de 10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta!
Nekem 7 darab zsemlém lett. Házi növényi sajttal, kacsazsíron kisütött mustáros - gyömbéres - fokhagymás fasírozottal, koktélparadicsommal és fekete színű paprikával ettem.
Jó étvágyat kívánok! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.