ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Különleges almás és meggyes pite.

20211101_182647.jpgMár egy másik blogbejegyzésemben (itt) is írtam egy igen sokoldalú és értékes alapanyagról, amit az elmúlt időszakban többször is használtam és többféleképpen. Ha beírjuk a keresőbe az interneten, ráakadhatunk pár helyre ahonnan már magunk is beszerezhetjük! Azt gondolom ez is hasonló utat fog bejárni, mint az édesburgonya (batáta), ami eleinte ugyancsak egzotikus kuriózumnak számított, ma már pedig minden nagyobb élelmiszerüzletben és piacon felelhető! Ráadásul már több fajtája is! Remélhetőleg így lesz ez a yam gyökérrel is! :)

Liszt helyett ez esetben is a yam gyökeret használtam fel a "tészta" elkészítéséhez. Így se lisztre, se tojásra nincs szükségünk!

 Hozzávalók:

A tészta:

- 250 gramm reszelt yam gyökér.

- 3 evökanál eritrit.

- Vaníllia őrlemény vagy aroma ízlés szerint. Én 1 evőkanál vaníllia aromát öntök hozzá.

- Csapott mokkáskanál szódabikarbóna.

- Kb. 1 teáskanál citromlé.

- 1 - 2 evőkanál Natur Aktiv Bio kókuszkrém (a tejföl íze miatt, Aldiban kapható). Ez a hozzávaló azonban elhanyagolható, mert enélkül is szép "tésztát" kapunk a legvégén.

20211111_100243.jpg

A töltelék:

- 4 darab nagyobb savanyú alma.

- Fahéj ízlés szerint.

- Egy nagy marék megpucolt, apróra vágott, pirított dió.

Ha meggyeset készítek én házi meggylekvárt használok hozzá. Így nagyon gyorsan kész a pite!

20211111_095213.jpg

   Elkészítése:

Pucoljuk meg a yam gyökeret/gyökereket és alaposan mossuk meg. Csúszós a felülete, figyeljünk nehogy megvágjuk magunkat! Reszeljük le egy sajtreszelőn majd aprítógépbe aprítsuk tovább. Ha ezzel készen vagyunk egy olyan alapanyaghoz jutunk ami állagra a kelttésztákra fog emlékeztetni: nyúlós, ruganyos, viszont kissé csúszós lesz. Ehez dolgozzuk hozzá az eritritet, a vanílliát, a növényi tejfölünket (Natur Aktiv Bio kókuszkrém), a szódabikarbónát és végezetül a citromlevet. A szódabikarbóna és a citrom elegyétől szép lyukacsos "tésztát" kapunk!

Egy tepsire tegyünk sütőpapírt, kenjük meg zsiradékkal és erre simítsuk rá a "tésztánkat". Kézzel nyújtsuk a sütőpapíron téglalap alakúra, olyan szélességű legyen a téglalapunk, hogy ketté tudjuk majd vágni ha kisült!

20211111_091702.jpg

Előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük és kb. 15 - 20 perc után egy lapos fakanállal alányúlunk, hogy ellenőrizzük: a "tészta" alja megsült -e? Ha aranybarna színű akkor vegyük ki a tepsit és óvatosan a lapos fakanalunkkal válasszuk el a "tésztát" a sütőpapírtól és fordítsuk meg, hogy a másik fele is kapjon egy kis színt. Ami felül volt kicsit berepedezett (ez lesz majd a belső rész ahová a töltelék kerül), viszont az alsó rész, ami a sütőpapírral érintkezik szép egyenletes felületű lesz (ezek lesznek a külső részek). Ha a másik fele is sült egy keveset zárjuk le a sütőt. Ez körülbelül 5 perc. Kicsit hagyjuk kihűlni a "tésztánkat" majd vágjuk hosszában ketté egy jól vágó késsel.

20211101_182311.jpg

A töltelékhez lereszeljük a megmosott és megpucolt almákat. Egy kisedényben pedig megpáróljuk és a legvégén adjuk hozzá a fahéjat és az apróra vágott, pirított diókat. Kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, hogy nem elég édes tehetünk hozzá édesítőt.

A meggyes tölteléknél felmelegíthetjük a lekvárunkat egy edényben a gáztűzhelyen vagy a mikroba egy porcelántányéron és ha szükséges itt édesíthetjük illetve pirított dió szintén jól illik hozzá.

Az egyik fél lapot megtöltjük a töltelékkel és rátesszük a "tészta" másik felét. Ha szeretnénk teaszűrőn keresztül megszórhatjuk porrá őrölt édesítővel a sütink tetejét miután kis négyzetekre felvágtuk!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés: a yam gyökér progeszteront tartalmaz. Az endokrinológus orvosom szerint elenyészőt, így fogyasztható akár napi szinten is. Én mindenesetre azt javaslom, hogy aki beteg vagy esetleg várandós, szoptat kérdezze meg az orvosát arról, hogy beiktathatja - e az étkezésébe ezt a növényt és milyen gyakorisággal?

20211111_100226.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr2816752084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inebhedj - szerintem 2021.11.14. 17:04:32

Ínycsiklandozónak tűnik, azonban kizárólag csak olyanoknak ajánlanám, akik valóban érzékenyek / allergiások a gluténra, vagy a tej valamelyik összetevőjére, ti. a jamsz (ahogy a allergia-diéták és a vegán étrend számos alapeleme) távolról sem egyeztethető össze az ökotudatos étkezéssel.

Gábor Révész 2021.11.14. 19:04:01

T. Blogger! Nagyon szomorú, hogy az összetevők közül a növényi eredetű tejföl kimaradt, pedig az elkészítés során jelzi, hogy az is kell a "tésztához"!

CasioGitti 2021.11.14. 20:11:31

@Gábor Révész: Kedves Gábor! Én végigolvastam újból a bejegyzésemet és nem maradt ki. További információként azt is megjegyeztem a hozzávalók felsorólásánál, hogy a növényi tejfölt ki lehet hagyni, mert anélkül is jó állagú tésztát kapunk! Lehet, hogy ez zavarta meg Önt!

CasioGitti 2021.11.14. 20:20:32

@inebhedj - szerintem: Kedves inebhedj - szerintem! Köszönöm szépen! Érdekelne, hogy mire gondolt, amikor azt írta, hogy nem egyeztethető össze az ökotudatos étkezéssel? Szüleim termelik, vegyszer nélkül a yamot és a lepucolt héj mehet a komposztba, lebomlik, majd újra belekerül a földjükbe természetes trágyaként. Esetleg másra gondolt?

inebhedj - szerintem 2022.02.09. 17:33:27

@CasioGitti:

A jamsz itt nem őshonos, a néhány egyéni kiskertben való termelése statisztikailag elhanyagolható, és ugyan az éghajlatváltozás miatt hosszú távon éppenséggel lehet kedvezőbb számára az éghajlat, az legalábbis évszázadok kérdése (ráadásul ugye ott még szempont az ár / teljesítmény, tehát a termeléshez szükséges tér és erőforrás arányos-e a fogyasztói kosárban betöltött szerepével). A hazai flórára és faunára gyakorolt hatása a kismennyiségű termelés miatt egyelőre nem értékelhető. Így a priori viszont import termék, és mint ilyen, nyilvánvalóan nem tartozik a fenntartható módon, minél kisebb energia, erőforrás, stb felhasználással, illetve minél kevesebb szállítással beszerezhető élelmiszerek közé (azaz a fogyasztás növekedése aránytalanul növeli meg a fogyasztó ökológiai lábnyomát).

Ergo inkább érdekesség, egzotikum, melyek ugyan jó dolgok, azonban az ökotudatosság és egzotikumok kompromisszum nélkül nem egyeztethetőek össze.

CasioGitti 2022.02.10. 20:36:32

@inebhedj - szerintem: Köszönöm, hogy válaszolt! Én is próbáltam az ökotudatosságnak picit jobban utána nézni, hogy képben legyek. Fontos tényleg, hogy minél tudatosabban álljunk hozzá a környezetünkhöz és minél kevesebb kárt okozzunk! Ebben az évben a műanyagzacskók használatát szeretném teljesen kiiktatni és helyette vászonból készülteket használi. Illetve figyelni, hogy a boltokban bármi amit veszek a tároló, csomagolópapírja mennyire környezetbarát, milyen mértékben újrahasznosítható?! Erről is (magáról az ökotudatásságról) jó lenne egy átfogó írást olvasni! Illetve, hogy az ökotudatosság hól tud összekapcsolódni a bio termékekkel, bio gazdálkodással? Én a jamot egészség miatt eszem, mert anyagcserezavarnál kifejezetten hasznos növény! Remélem majd itthon is nagyobb keletje lesz és jobban beindul a termesztése is! Mindenesetre tényleg igyekszem mostantól az ökotudatosságra is odafigyelni a saját háztartásomban! Ez ígérhetem! :) Köszönöm még egyszer, hogy felhívta rá a figyelmemet!

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása