Már egy másik blogbejegyzésemben (itt) is írtam egy igen sokoldalú és értékes alapanyagról, amit az elmúlt időszakban többször is használtam és többféleképpen. Ha beírjuk a keresőbe az interneten, ráakadhatunk pár helyre ahonnan már magunk is beszerezhetjük! Azt gondolom ez is hasonló utat fog bejárni, mint az édesburgonya (batáta), ami eleinte ugyancsak egzotikus kuriózumnak számított, ma már pedig minden nagyobb élelmiszerüzletben és piacon felelhető! Ráadásul már több fajtája is! Remélhetőleg így lesz ez a yam gyökérrel is! :)
Liszt helyett ez esetben is a yam gyökeret használtam fel a "tészta" elkészítéséhez. Így se lisztre, se tojásra nincs szükségünk!
Hozzávalók:
A tészta:
- 250 gramm reszelt yam gyökér.
- 3 evökanál eritrit.
- Vaníllia őrlemény vagy aroma ízlés szerint. Én 1 evőkanál vaníllia aromát öntök hozzá.
- Csapott mokkáskanál szódabikarbóna.
- Kb. 1 teáskanál citromlé.
- 1 - 2 evőkanál Natur Aktiv Bio kókuszkrém (a tejföl íze miatt, Aldiban kapható). Ez a hozzávaló azonban elhanyagolható, mert enélkül is szép "tésztát" kapunk a legvégén.
A töltelék:
- 4 darab nagyobb savanyú alma.
- Fahéj ízlés szerint.
- Egy nagy marék megpucolt, apróra vágott, pirított dió.
Ha meggyeset készítek én házi meggylekvárt használok hozzá. Így nagyon gyorsan kész a pite!
Elkészítése:
Pucoljuk meg a yam gyökeret/gyökereket és alaposan mossuk meg. Csúszós a felülete, figyeljünk nehogy megvágjuk magunkat! Reszeljük le egy sajtreszelőn majd aprítógépbe aprítsuk tovább. Ha ezzel készen vagyunk egy olyan alapanyaghoz jutunk ami állagra a kelttésztákra fog emlékeztetni: nyúlós, ruganyos, viszont kissé csúszós lesz. Ehez dolgozzuk hozzá az eritritet, a vanílliát, a növényi tejfölünket (Natur Aktiv Bio kókuszkrém), a szódabikarbónát és végezetül a citromlevet. A szódabikarbóna és a citrom elegyétől szép lyukacsos "tésztát" kapunk!
Egy tepsire tegyünk sütőpapírt, kenjük meg zsiradékkal és erre simítsuk rá a "tésztánkat". Kézzel nyújtsuk a sütőpapíron téglalap alakúra, olyan szélességű legyen a téglalapunk, hogy ketté tudjuk majd vágni ha kisült!
Előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük és kb. 15 - 20 perc után egy lapos fakanállal alányúlunk, hogy ellenőrizzük: a "tészta" alja megsült -e? Ha aranybarna színű akkor vegyük ki a tepsit és óvatosan a lapos fakanalunkkal válasszuk el a "tésztát" a sütőpapírtól és fordítsuk meg, hogy a másik fele is kapjon egy kis színt. Ami felül volt kicsit berepedezett (ez lesz majd a belső rész ahová a töltelék kerül), viszont az alsó rész, ami a sütőpapírral érintkezik szép egyenletes felületű lesz (ezek lesznek a külső részek). Ha a másik fele is sült egy keveset zárjuk le a sütőt. Ez körülbelül 5 perc. Kicsit hagyjuk kihűlni a "tésztánkat" majd vágjuk hosszában ketté egy jól vágó késsel.
A töltelékhez lereszeljük a megmosott és megpucolt almákat. Egy kisedényben pedig megpáróljuk és a legvégén adjuk hozzá a fahéjat és az apróra vágott, pirított diókat. Kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, hogy nem elég édes tehetünk hozzá édesítőt.
A meggyes tölteléknél felmelegíthetjük a lekvárunkat egy edényben a gáztűzhelyen vagy a mikroba egy porcelántányéron és ha szükséges itt édesíthetjük illetve pirított dió szintén jól illik hozzá.
Az egyik fél lapot megtöltjük a töltelékkel és rátesszük a "tészta" másik felét. Ha szeretnénk teaszűrőn keresztül megszórhatjuk porrá őrölt édesítővel a sütink tetejét miután kis négyzetekre felvágtuk!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Megjegyzés: a yam gyökér progeszteront tartalmaz. Az endokrinológus orvosom szerint elenyészőt, így fogyasztható akár napi szinten is. Én mindenesetre azt javaslom, hogy aki beteg vagy esetleg várandós, szoptat kérdezze meg az orvosát arról, hogy beiktathatja - e az étkezésébe ezt a növényt és milyen gyakorisággal?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
inebhedj - szerintem 2021.11.14. 17:04:32
Gábor Révész 2021.11.14. 19:04:01
CasioGitti 2021.11.14. 20:11:31
CasioGitti 2021.11.14. 20:20:32
inebhedj - szerintem 2022.02.09. 17:33:27
A jamsz itt nem őshonos, a néhány egyéni kiskertben való termelése statisztikailag elhanyagolható, és ugyan az éghajlatváltozás miatt hosszú távon éppenséggel lehet kedvezőbb számára az éghajlat, az legalábbis évszázadok kérdése (ráadásul ugye ott még szempont az ár / teljesítmény, tehát a termeléshez szükséges tér és erőforrás arányos-e a fogyasztói kosárban betöltött szerepével). A hazai flórára és faunára gyakorolt hatása a kismennyiségű termelés miatt egyelőre nem értékelhető. Így a priori viszont import termék, és mint ilyen, nyilvánvalóan nem tartozik a fenntartható módon, minél kisebb energia, erőforrás, stb felhasználással, illetve minél kevesebb szállítással beszerezhető élelmiszerek közé (azaz a fogyasztás növekedése aránytalanul növeli meg a fogyasztó ökológiai lábnyomát).
Ergo inkább érdekesség, egzotikum, melyek ugyan jó dolgok, azonban az ökotudatosság és egzotikumok kompromisszum nélkül nem egyeztethetőek össze.