ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

A legegyszerűbb "lángos", "tocsni". Receptek jamgyökérre 3.

   Miért a legegyszerűbb?, mert csupán magára a növényre van szükségünk. Nem nagy túlzással azt is írhattam volna, hogy lángos 1 hozzávalóból. Elkészülve az íze nagyon hasonlít a krumplilángoséra!

  Már korábban is említettem, hogy ennek a növénynek az egyik tulajdonsága, hogy lisztes állagú, így nincs szükségünk hozzá semmiféle lisztre illetve semmilyen kötőanyagra, mert egy ragadós anyag összetartja. Folyadékot sem kell hozzáadnunk, a gyökér azt is a megfelelő mennyiségben tartalmazza.

 20210509_153345.jpg

Nézzük akkor hogy készül a világ legegyszerűbb lángosa! :)

   A jamgyökereket alaposan mossuk meg. Húzunk a kezünkre egy erre a célra fentartott háztartási kesztyűt vagy egy sima egyszer használatos kesztyűt és pucoljuk meg a gyökereket. Vegyünk elő egy sajtreszelőt és reszeljük le egyenként az előkészített jamgyökereinket. Ahogy válik ki a ragadós anyag csúszni fog a reszelőn, legyünk óvatosak! Megfoghatjuk egy vízálló papírtörlővel is, hogy a csúszást meggátoljuk. Bevallom én szabad kézzel reszelem, kesztyű nélkül, de csípheti a kezünket és meg is foghatja, ezért is ajánlom az érzékenyek számára a kesztyű használatát. Viszont a vízálló papírtörlő tényleg jó szolgálatot tehet, mert a sima konyhai papírtörlő átázhat és csak megnehezítheti a dolgunkat! Ha van a otthon egy jó konyhai robotgépünk vagy aprítógépünk azzal még könyebb lehet ez a művelet is. Az egész lángos elkészítéséből egyedül ez a rész a nehéz! 

 Ha megvagyunk a lereszeléssel jöhet a kellemes része. Evőkanálal párszor átkeverjük és sót teszünk hozzá majd felteszünk takarék lángra egy teflont (én tapadás mentes, kerámia teflont használok, így zsíradékot sem kell használnom hozzá) és kevés zsíradékot teszünk bele. Amikor már kicsit sistereg belekanalazunk annyit a masszánkból, hogy egy lángos méretűt kapjunk és kanállal egyenletesen eloszlatjuk. Ha kell erősebbre veszük alatta a lángot, hogy szép aranybarna színt kapjon. Ha kellően megsült az egyik fele, lapos fakanállal átfordítjuk és megsütjük a másik felét is.

  Végezetül megkenjük fokhagymával és kókusztejfölel/növényi tejfölel (már többfajta kapható, de ízben nálam még mindig a kókusztejföl - Aldis Kókuszkrém a befutó, mert az hasonlít leginkább az eredeti tejfölre és nem hagy maga után kókusz mellékízt sem!)

20210508_181332.jpg

A tocsninál ugyan azt az alapot elkészítjük, mint a lángosnál csak plusz fűszereket adunk hozzá, azokat, amiket a hagyományos krumplis tocsninál is hozzáadtunk: pirospaprika, reszelt hagyma, fokhagyma, bors és persze itt is a só! Továbbá ne feledjük: nincs szükségünk tojásra hozzá!  Azoknál olvasóimnál akik az Autoimmun Protokoll étkezést követik, természetesen a paprika és a bors kihagyásával készítsék el. A bors borsikafűvel könnyen kiváltható!

  Nem csak lángosként ehetjük felfoghatjuk közelkeleti lapos kenyérféleségként és megpakolhatjuk mindeféle finomsággal: fasírozottal, vizitormával, rukkolával, retekkel, uborkával és készíthetünk hozzá kedvünk szerint valamilyen könnyű öntetet!

20210515_190900.jpg

 

 Kérem minden kedves olvasómat, hogy mindig kérjék ki étkezési tanácsadójukat, orvosukat, hogy számukra az itt található receptek megfelelőek -e, főként, ha valamilyen betegséggel élnek! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr4216588406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.06.13. 02:42:44

Te viszont kérd ki elmeorvosod véleményét, hogy érdemes-e blogot írnod. A lángos nem attól lángos, hogy valamit kilapítanak. Az alapfogalmakkal sem vagy tisztában, de recepteket, és tanácsokat osztogatsz. A lángos kelt tészta, a tócsni zömmel krumpli alapú, de mehet bele zöldség, esetleg csak zöldség, de attól, hogy pirospaprikát adsz hozzá, amit nem szoktak a tócsniba tenni, még nem lesz rokon sem a lángossal. Utoljára a vegán gulyáson kattantam ki, de te most taroltál a hülyeségeddel. Gondolom sok hozzád hasonló követőd van, ugyanennyi ismerettel, Az ország meg nem áll azon a szinten, hogy nyelvújításba kezdjen, és mondjuk a „lángosodat”, jamgyökeres lapkának, vagy a sárgarépa alapút sárgarépás lapkának nevezzék, a vegyes zöldségest zöldség lapkának. Van esélyed, fogalmatlanul is megélhetsz itt, és most.

CasioGitti 2021.06.13. 09:09:44

@élhetetlen:

Kedves élhetelen!

A blogom főként autoimmun betegek, tejérzékenyek, cöliákiások, speciális étrenden élők számára ad recept ötleteket illetve azoknak akiket érdekelnek új alapanyagok, ízek. A jamgyökérből készült "lángos" ízében hasonlít a lángoshoz, nem összetételében. Mivel sokan közülük egyátalán nem eheteknek lisztet, sőt még olyan alapvető alapanyagokat sem használhatnak, mint az élesztő vagy a burgonya ezért a hagyományos ételeket számukra teljesen másképp kell elkészíteni. Ugyan ez igaz a jamgyökérből készült "tocsni" esetében is, nem alapanyagokban, hanem ízvilágában hasonlít a hagyományos tocsnira. Az alap, hagyományos tocsni receptnél egyéb fűszerekkel is ki lehet egészíteni, mint például a pirospaprika.

Köszönöm az észrevételeidet! Megpróbálok még pontosabban fogalmazni!

élhetetlen 2021.06.13. 17:13:23

@CasioGitti: Azt hiszem, valamit félreértettél. Nem írtam egy rossz szót sem a kajákról, csak az elnevezésekről. Az új ételeknek ki lehet találni új neveket egy kis fantáziával, főleg, ha többen vagytok, és össze tudtok hozni egy telefonos ötletbörzét. Ha pl. jamgyökér lapka lenne, akkor nem jönnének össze az ilyen mondatok: „Nem csak lángosként ehetjük felfoghatjuk közelkeleti lapos kenyérféleségként és megpakolhatjuk mindeféle finomsággal:„, elég lenne, hogy nem csak önmagában ehetjük, megpakolhatjuk mindenféle finomsággal.… . Mert nem lángos, és nem laposkenyér.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása