Miért a legegyszerűbb?, mert csupán magára a növényre van szükségünk. Nem nagy túlzással azt is írhattam volna, hogy lángos 1 hozzávalóból. Elkészülve az íze nagyon hasonlít a krumplilángoséra!
Már korábban is említettem, hogy ennek a növénynek az egyik tulajdonsága, hogy lisztes állagú, így nincs szükségünk hozzá semmiféle lisztre illetve semmilyen kötőanyagra, mert egy ragadós anyag összetartja. Folyadékot sem kell hozzáadnunk, a gyökér azt is a megfelelő mennyiségben tartalmazza.
Nézzük akkor hogy készül a világ legegyszerűbb lángosa! :)
A jamgyökereket alaposan mossuk meg. Húzunk a kezünkre egy erre a célra fentartott háztartási kesztyűt vagy egy sima egyszer használatos kesztyűt és pucoljuk meg a gyökereket. Vegyünk elő egy sajtreszelőt és reszeljük le egyenként az előkészített jamgyökereinket. Ahogy válik ki a ragadós anyag csúszni fog a reszelőn, legyünk óvatosak! Megfoghatjuk egy vízálló papírtörlővel is, hogy a csúszást meggátoljuk. Bevallom én szabad kézzel reszelem, kesztyű nélkül, de csípheti a kezünket és meg is foghatja, ezért is ajánlom az érzékenyek számára a kesztyű használatát. Viszont a vízálló papírtörlő tényleg jó szolgálatot tehet, mert a sima konyhai papírtörlő átázhat és csak megnehezítheti a dolgunkat! Ha van a otthon egy jó konyhai robotgépünk vagy aprítógépünk azzal még könyebb lehet ez a művelet is. Az egész lángos elkészítéséből egyedül ez a rész a nehéz!
Ha megvagyunk a lereszeléssel jöhet a kellemes része. Evőkanálal párszor átkeverjük és sót teszünk hozzá majd felteszünk takarék lángra egy teflont (én tapadás mentes, kerámia teflont használok, így zsíradékot sem kell használnom hozzá) és kevés zsíradékot teszünk bele. Amikor már kicsit sistereg belekanalazunk annyit a masszánkból, hogy egy lángos méretűt kapjunk és kanállal egyenletesen eloszlatjuk. Ha kell erősebbre veszük alatta a lángot, hogy szép aranybarna színt kapjon. Ha kellően megsült az egyik fele, lapos fakanállal átfordítjuk és megsütjük a másik felét is.
Végezetül megkenjük fokhagymával és kókusztejfölel/növényi tejfölel (már többfajta kapható, de ízben nálam még mindig a kókusztejföl - Aldis Kókuszkrém a befutó, mert az hasonlít leginkább az eredeti tejfölre és nem hagy maga után kókusz mellékízt sem!)
A tocsninál ugyan azt az alapot elkészítjük, mint a lángosnál csak plusz fűszereket adunk hozzá, azokat, amiket a hagyományos krumplis tocsninál is hozzáadtunk: pirospaprika, reszelt hagyma, fokhagyma, bors és persze itt is a só! Továbbá ne feledjük: nincs szükségünk tojásra hozzá! Azoknál olvasóimnál akik az Autoimmun Protokoll étkezést követik, természetesen a paprika és a bors kihagyásával készítsék el. A bors borsikafűvel könnyen kiváltható!
Nem csak lángosként ehetjük felfoghatjuk közelkeleti lapos kenyérféleségként és megpakolhatjuk mindeféle finomsággal: fasírozottal, vizitormával, rukkolával, retekkel, uborkával és készíthetünk hozzá kedvünk szerint valamilyen könnyű öntetet!
Kérem minden kedves olvasómat, hogy mindig kérjék ki étkezési tanácsadójukat, orvosukat, hogy számukra az itt található receptek megfelelőek -e, főként, ha valamilyen betegséggel élnek! Köszönöm!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
élhetetlen 2021.06.13. 02:42:44
CasioGitti 2021.06.13. 09:09:44
Kedves élhetelen!
A blogom főként autoimmun betegek, tejérzékenyek, cöliákiások, speciális étrenden élők számára ad recept ötleteket illetve azoknak akiket érdekelnek új alapanyagok, ízek. A jamgyökérből készült "lángos" ízében hasonlít a lángoshoz, nem összetételében. Mivel sokan közülük egyátalán nem eheteknek lisztet, sőt még olyan alapvető alapanyagokat sem használhatnak, mint az élesztő vagy a burgonya ezért a hagyományos ételeket számukra teljesen másképp kell elkészíteni. Ugyan ez igaz a jamgyökérből készült "tocsni" esetében is, nem alapanyagokban, hanem ízvilágában hasonlít a hagyományos tocsnira. Az alap, hagyományos tocsni receptnél egyéb fűszerekkel is ki lehet egészíteni, mint például a pirospaprika.
Köszönöm az észrevételeidet! Megpróbálok még pontosabban fogalmazni!