ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.
Gyógyító ételeink.

   Legelőször az Autoimmun Protokoll diéta során találkoztam a hosszan főtt húslevessel. Már az első kanál után tudtam, hogy a kedvenc ételeim között mindig ott lesz ez a leves! Hihetetlenül mély, intenzív íze van a hosszú főzési idő miatt, beltartalmi értékeit pedig végnélkül lehetne felsorolni! A csontokból kifőtt ásványi anyagok, a glutation, ami többek között a bélrendszer egészségének egyik fontos vegyülete. Viszont a felsorolásban itt meg is állnék, mert vannak nálam jóval, a témában képzettebb szakemberek, akik ezt jobban tudják!

20210925_144541.jpg

   A második alkalom, amikor hallottam róla két gasztronómia műsor volt egyik Nigella Lawson "Nigella falatozójának" második évadában , ahol megemlíti a húsleves antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatását, amit tudósok már rég bebizonyítottak. Azt hiszem erre jópáran rábolólintunk és felidőződik bennünk, amikor influenza idején elmélyülten kortyolgatunk egy tál forró húslevest! A másik tévé műsorban egy idős zsidó hölgy mesél az ő "Zsidó Penicillinjükről", amit mindig akkor főztek, amikor a családban valaki beteg volt! 

   Most elmesélem mi hogy készítjük! :)

Pár fontos dolog mielőtt nekikezdenénk:

1. Mivel nagyon fontos, hogy minél több értékes anyag váljon ki a húsokból és csontokból csak kíváló minőségű húsból készítsük. A legjobb háztáj illetve legeltetett négylábú állat húsa és fontos, hogy csontos részek is legyenek benne. Az is jó, ha van a lakóhelyünkhöz közeli piacon egy megbízható hentesünk, akit már jól ismerünk és pontosan tudja, hogy az általa árult állat milyen takarmányon nevelkedett, kapott -e antibiotikumot stb..

2. .A főzési idő baromfiknál 12 óra, 4 lábú állatoknál ez 24 - 36 óra , mert ennyi idő szükséges ahoz, hogy hozzájussunk a csontokban,izületekben stb..megbújó értékes anyagok kinyeréséhez! Nem egy huzamban kell ezt a hosszú főzési időt kiviteleznünk. Osszuk fel 2 vagy 3 napra. Épp ahogy ráérünk, nekünk megfelel!

3. A leveszöldségeket csak a főzési idő legvégén tegyük bele! 

4. A főznivaló húsok között legyen zselatinos rész (például marhalábszár) is vagy később lapzselatinnal is pótolhatjuk azt. Ha utóbbit választjuk elég ha a főzési idő legvége előtt pár perccel tesszük bele vagy amikor elzártuk alatta a gázt! Maga a zselatin is állati erdetű; az állatok kötőszövetéből kivont kollagén.

5. Jóval hosszabb ideig eláll, mint a rövidebb főzésű húslevesek.

20210925_143728.jpg

Hozzávalók:

- Én csontos marhahúsból illetve lábszárból és pulykahúsból szeretem a legjobban. Édesanyám disznóhússal is keveri (egy kóser konyhában természetesen az utóbbi nem megengedett)! Egy főzéshez 1 - 1,5 kiló húst használok, de természetesen lehet többől is, úgy még tartalmasabb!

- Parajdi só / Erdélyi só (Spárban utóbbi kapható).

- Házi vegeta (receptjét itt megtalálhatod) vagy olyan, ami adalékanyagoktól, ízfokozóktól és cukortól mentes! 

- 4 - 5 nagy gerezd fokhagyma. Ettől nem lesz "másnapos húsleves íz", hanem megmarad a frissen főtt íze!

- Azok a leveszöldségek, amiket egy hagyományos húslevesbe is teszünk. Borsot azonban nem használhatunk, mert fokozza a bél áteresztő képességét és ugyanez vonatkozik a burgonyára is! Én ha egy ételhez bors szükséges borsikafűvel szoktam helyettesíteni, de itt ezt is elhagyom.

- 4 darab lapzselatin, ha nem vettünk kocsonyás húst, csak csontosat. Sokan függetlenül attól, hogy kerül bele kocsonyás rész adnak hozzá még zselatint is, hogy továbbnöveljék benne a kollagén mennyiségét, mert, mint említettem ennél a levesnél a beltartalmi értékek nagyon fontosak!

- Ezt a levest tészta nélkül kell enni. Ha mégis ragaszkodunk valamilyen levesbetéthez, készítsünk daráthúsból gombócokat. 300 gramm darált húshoz 1 egész tojást, egy csipet só, 2 púpozott evőkanál vegetát teszünk és alaposan összedolgozzuk. 20 - 30 percig állni hagyjuk, mert így könnyen formázhatóak a gombócok!

- Zúza is kerülhet bele, még finomabbá teszi! Ezt nyugodtan a többi hússal együtt tegyük fel, mire letelik a főzési idő igazán puhává főnek a zuzák!

20210925_143835.jpg

Elkészítése:

   Tegyük fel egy fazékba a húsokat és öntsük fel vízzel, hogy teljesen ellepje őket. Takaréklángon főzzük a levesünket. Amint hab keletkezik rajta szedjük le akárcsak a hagyományos húslevesnél. Ha már nem mutatkozik több hab a leves tetején tegyük hozzá a sót. Ha lefő róla a víz pótoljuk annyival, hogy a kiindulási vízmennyiség meglegyen (az edény belső falára rátapadt leveshab jó mérce; megmutatja meddig kell vízzel újból felöntenünk). A fokhagymát már pár óra elteltévvel is hozzáadhatjuk, de várhatunk vele és hozzátehetjük a következő nap is. Ilyenkor rakom hozzá a vegetát is. Tulajdonképpen a hozzávalóknál itt le is állhatnánk, mert zöldségek nélkül is megkapjuk a leves tartalmas, finom ízvilágát, főként, ha marhahúsból készítjük! Én azonban szeretem bezöldségezni, mert sokszor jutok hozzá kertben nőtt friss zöldségekhez! Ezt a fázist csak a legvégén az utolsó félórában - 20 percben tegyük meg, hogy ne főjjenek agyon a zöldségeink! Első körben a nehezebben megpuhuló gyökérzöldségekkel kezdem: sárgarépa- , és fehérrépa. Majd következik a karalábé, brokkoli / karfiol, petrezselyemzöld, pár levél kelkáposzta. Az autoimmun betegek közt sokan (gyulladásos bélbetegek; crohn, colitis ulcerosa) nem reagálnak jól némely zöldségfélére ők hagyják ki azokat! 

Az utolsó egy órában pedig a húsgombócok kerülnek bele.

Ennyi! :) Csupán a főzési idő és egy - két hozzávaló elhagyásában igényel több figyelmet!

 Egészségedre váljék! :) Köszönöm, hogy itt jártál!

 

Ui: akit a téma egészségünkre gyakorolt hatása érdekel, három könyvet tudok a figyelmébe ajánlani ( autoimmune protocol kulcsszóval természetesen több könyvre is akadhatunk idegennyelven!):

1. Terry Wahls, Eve Adamson: The Whals Protocol, 2014.

2. Kokavecz Katalin: Autoimmun sorsfordító könyv, 2017

3. Mezei Elmíra: Autoimmun szakácskönyv, 2017 (a könyv 2. kötete is megjelent már)

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr6216707586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyinges 2021.10.07. 14:40:10

A vegetáig olvastam, aztán elengedtem.....

mtg 2021.10.07. 15:25:36

A lapzselatin a csúcs szerintem egy húslevesben! Persze a vegeta se semmi!!! Gratula a szerzőnek, minek a hús, ha van zselatinod????

Sólyom Tomi 2021.10.07. 16:07:48

@egyinges: @mtg: "- Házi vegeta vagy olyan, ami adalékanyagoktól, ízfokozóktól és cukortól mentes!"

Gondolom, leveszöldséget se raktok a levesbe, mert a mindenmentes vegetában csak szárított zöldség és fűszer van. Max. só még, bár a jobbakban az sincs.

brlv24 2021.10.07. 18:36:49

Véget, zselatin.. Persze.
Amúgy meg mi ebben az újdonság? Én is így csinálom, előző nap 17-18 körül felrakom kislangon kukában a húst. Megy éjfig. Másnap délelőtt pedig befejezés.

brlv24 2021.10.07. 18:38:27

És a sárgarépa a legvégén kell, hogy roppanós maradjon:)

CasioGitti 2021.10.08. 13:59:16

Kedves egyinges, mtg, Sólyom Tomi, brtv24!

Ahogy az elején is írtam ez egy speciális leves, ami egy egy speciális étkezés (AIP = Autoimmun Protokoll) része. Leginkább (a neve is mutatja) autoimmun betegséggel küzdő emberek számára lett kifejlesztve, egy doktornő által; Terry Wahls. A blog bejegyzés végén ott látható a könyvének a címe is. Ezeknél a betegeknél annyira sérült az immunrendszerük, hogy egy adalékanyag, ízfokozó, sőt még a cukor is többet ronthat az amúgy is leromlott szervezetükön ezért egy szimpla szárított zöldségkeverék, amik a boltokban kaphatók (Vegeta van leginkább elterjedve a háztartásokban, ezért is ezt jegyeztem meg) számukra nem opció. Viszont a házit mi magunk rakjuk össze, amiről tudjuk (jobb esetben), hogy miből van. Nekem szerencsém van, mert szüleim által termesztett zöldségekből készíti édesanyám, amiket semmilyen vegyszerrel nem kezeltek! Azt is írtam, hogy ha tud az ember kocsonyás (zselatinos) részt beszerezni, akkor nincs szükség lapzselatinra. Viszont, ha csak mondjuk marha oldalast kapott nem fog belőle kifőni a megfelelő mennyiségű kollagén (zselatin) még a hosszú főzési idő ellenére sem! Sőt van olyan, aki annak ellenére, hogy bőven tett bele jó minőségű zselatinos húst még felturbózza plusz zselatin hozzáadásával (ez is teljesen elfogadott, sőt javasolt ebben a diétában), mert ennél a levesnél a beltartalmi értékek a lényegesek! A zöldségek is adnak hozzá, de leginkább a jó minőségű, ellenőrzött gazdaságból származó húsokon van a lényeg és a hosszú főzési időn, ami segíti, hogy az értékes anyagok kiváljanak a csontokból, húsokból, izületekből. 4 lábú állatoknál nem ritka a 24 - 36 órás főzési idő is, mert ennyi idő kell ahoz, hogy megkapjuk a "terápiás csontlevest"! Több neve is van; a Zsidó Penicillin onnan jön, hogy a zsidó gasztronómiai kultúrában ez a hosszan főtt húsleves már régebb óta jelen van, minthogy a tudósok foglalkoztak volna a jelentőségével! Náluk például már az elején hozzáadják a zöldségeket és a végén, amikor minden ízüket kiadták a levesbe, egyszerűen kidobják és csak a levét isszák meg! Igen, a sárgarépát mi is roppanósan szeretjük és a végén tesszük hozzá ahogy írtam is, a lágyszárúakat pedig a legeslegvégén (petrezselyemzöld). Lényeg, hogy csupán a húsok, fokhagyma, só valamint a hosszú főzési idő is megadja a finom, mély ízét és beltartalmi értékét.
Remélem, így már érthetőbb?!

Köszönönöm a hozzászólásokat, további szép napot kívánok!

Leooo 2021.10.09. 00:34:23

@egyinges: Mert nem figyeltél, hogy MI IS AZ A VEGETA, amit a szerző ajánl!!

CasioGitti 2021.10.10. 18:10:15

@Leooo: Kedves Leooo, köszönöm szépen a figyelmes hozzászólásodat!

Kyria 2021.11.15. 22:10:26

Ez furcsa, azt tudtam, hogy a muszlimok ódzkodnak a jó kis disznóinktól, de azt még sosem hallottam, hogy a zsidók sem ehetik. Amúgy autoimmun beteg vagyok (colitis u.). Ha én karalábét meg kelkáposztát raknék a levesbe, a csempét is lebontanám másnap, a brokkoliról és karfiolról már nem is beszélek. A répákat meg simán utálom. A borstól viszont senki nem tud eltántorítani, mert az meg a szívem csücske. Ettől persze még jó a recept, csak nekem nem így (húsos csont, hagyma, fokhagyma, gyömbér + a fűszerek), egész éjszakára. Viszont az első felforrás után mindig le kell öntenem az egész vizet, mert akárhányszor mosom is meg a csontot, mindig véres lesz a víz. Valaki tud erre megoldást? (Kicsit macerás kiszedni a csontokat, kimosni a fazekat, majd újrakezdeni az egész műveletet.) Köszönöm előre is.

CasioGitti 2021.11.16. 12:40:40

@Kyria: Kedves Kyria! Igen ők se eszik meg a disznóhúst, az úgynevezett kóser konyhájukban nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az alapanyagokra is. Ha jól tudom tisztátalan állatnak tartják a sertést. Végül is a sárban dagonyázik. :) Persze ennek biztos mélyebb jelentése, oka van! Tényleg nem jó gyulladásos bélbetegségeknél (chrone, colitis) túl nagy rosttartalmú zöldségeket fogyasztani Igazad van és köszönöm, hogy leírtad ezt! Oda fogom írni ezt a blogbejegyzésembe kiegészítésként, hogy korrekt legyen a dolog!
Pedig nálam is ha az IBS kijön szintén kerülendő alapanyagok, amiket felsoróltál! Én is lebontanám a csempét olyankor! :) Egyébként írtam, hogy zöldségek nélkül is működik ez a leves, mert a hosszú főzési idő miatt lesz isteni az íze és jó a hatása a testre, a bélrendszerre. A glutation, a kollagén, ami kioldódik a húsokból gyógyítja a gyulladást a belekben. Szerencsére már nálunk is, még ha nem is sokan, de vannak olyan orvosok (példul az én dokinőm is), akik tisztában vannak az autoimmun étkezéssel (AIP) illetve ehez kapcsolódva a funkcionális étkezéssel, aminek része ez a terápiás csontleves is. Nálam mindig csodát művel a bélrendszeremmel és az egész szervezetemmel.
Igen, a vöröshagyma kimaradt a hozzávalók felsorolásából, pedig az is mehet bele, de nekem az a tapasztalatom, hogy elég a fokhagyma is! Egy részt jó ízt ad a levesnek illetve friss marad tőle a leves, nem lesz másnapos íze! A kombók, amiket fölsoróltál: húsos csont, hagyma,gyömbér..szerintem szintén jó egyvelegek, finom ízt adnak!
A kérdésedre pedig azt tudom javasólni neked, hogy a legkisebb lángon főzd mindig a húslevest és kb. 1 - 1,5 óra míg a hab (az a húsokból kiválló vérből keletkezik) folyamatosan feljön a leves felszínére, amit mindig le kell szedni, hogy szép, tiszta levest kapjál. Szóval a vér sajnos meg fog jelenni, de habbá fog válni. Tulajdonképpen a hab a megfőtt vér. Illetve én édesanyámtól tanultam, hogy nyers húst alaposan, folyóvíz alatt le kell mosni, így a vér nagy részét is el tudja az ember távolítani!
Én javaslom neked, hogy próbáld ki a paleo ketogént vagy az autoimmun protokollt, mert tényleg nagy mértékben javítható illetve teljesen elmulaszthatók ezek a betegségek! Sok colitis -es és chronos is van, akik ezzel jöttek rendbe teljesen! Persze szakember vezetése mindig kell hozzá; orvos - funkcionális étkezési terapeuta. Ha gondolod szívesen ajánlok orvost illetve étkezési tanácsadót, akik képzettek ebben!
Még egyszer köszönöm szépen a hasznos, tényleg lényeges infókat tartalmazó hozzászólásodat! Szép napot kívánok neked!

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása