ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Házi vegeta, adalék mentes ízesítők.

 

"A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára." (Szent - Györgyi Albert)

Ígértem az előző blog bejegyzésemben, hogy következőleg könnyen elkészíthető ételízesítőket mutatok be, ami teljesen cukor, ízfokozó és adalék anyagoktól mentesek, de mégis hosszú ideig eltarthatók, megőrizünk általuk sok értékes tápanyagot a nyárból, így télen is becsempészhetjük a nyár ízeit az ételeinkbe!

 vegeta3vilagos.jpg

 

A. Házi Vegeta.

 

A következő zöldségekből készülhet:

vegeta2vilagos.jpg

 

- sárgarépa.

- fehérrépa.          

- zeller.    

- zeller zöld.

- paszternák.

 

 

1. Mossuk meg, pucoljuk meg a zöldségeket és egy sajtreszelőn reszeljük le őket külön - külön.

2. Béleljünk ki egy vagy két tepsit sütőpapírral. Válasszuk ki, hogy melyik zöldség szárításával kezdjük.

3. Állítsuk a sütőnket 50 fokra; tegyük be a tepsit/tepsiket. Ha két tepsivel dolgozunk az egyik felülre, a másik alulra kerüljön, hogy egyenletesen érje őket a forró levegő.

4. A sütőajtaját ne csukjuk be teljesen, támasszuk ki például egy fából készült vágódeszkával, így optimális hőmérsékletet kapunk, olyat ami a szárításhoz szükséges. Ha netán van aszaló gépünk az is tökéletes erre a célra!

5. Addig szárítjuk, amíg a kezünkkel szét tudjuk morzsolni, de tényleg fontos, hogy alaposan kiszáradjon, mert csak így lesz eltartható!

6. Mindegyik zöldség esetében ugyan így járunk el! Ha kész összeöntjük őket és belekanalazzuk zárható üvegekbe. Ha jól szárítottuk ki hosszú ideig eláll!

 

Mihez használhatjuk?kajak_004.JPG

- Zöldség levesekhez.

- Húsleveshez.

- Amikor rizst főzzünk, a főzővízéhez hozzátehetjük, hogy ízesebb legyen.

- Húsok, fasírozottak készítéséhez plusz fűszerként.

 

 

vegeta1vilagos.jpg

Tárolása: zárt üvegben, fénytől védett helyen (a napfénytől kifakul egy idő után). Kb. 4 - 6 hónapig használható fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. Darálós édes paprika.

1. Vastag húsú piros édes paprikából készül. Ha csípősre szeretnénk adhatunk hozzá pár csípős paprikát is.

2. Megmossuk egyenként a paprikákat, kicsumázzuk, a magokat is kiszedjük belőle.

3. Felszeleteljük olyan 2 - 3 cm -es darabokra és aprító gépbe vagy húsdarálóba tesszük, hogy ledaráljuk.

4. Lemérjük a ledarált paprikát és minden kiló darát paprikához 200 g sót adunk. Többször átkeverjük, hogy felgyorsítsuk a só feloldódását a keverékben.

5. Végezetül csavaros üvegekbe belekanalazzuk.
eros_pista_edesen_021.JPG

Felhasználási javaslat.

Egyre nagyon figyeljünk: ha bármilyen ételhez adunk belőle csak keveset és óvatosan sózzuk majd az ételt, mert ez már önmagában is erősen sós (a só tartósítja)! Az a legjobb, ha megkóstoljuk az ételt miután hozzáadtunk ebből a paprikasűrítményből, így könnyen meg tudjuk állapítani, hogy szükséges - e még plusz sózás?!

- Pörköltekhez

- Halászlébe.

- Ragukba.

 

Hűtőben 2 - 3 hónapig áll el!

 

 

Előkészületben: Heti étrend török ételekből. 

eros_pista_edesen_011.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr9212895020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása