ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Csokis keksz tigrismogyoróból. Gyors és finom.
Különleges lisztek: földimandula (tigrismogyoró) liszt.

20210822_162240.jpg   A gluténmentes lisztek között számomra a legnagyobb "mumus" a földimandula liszt volt. Pár hónapja tört meg vele szembe az elllenállásom. Húsok panírozásához isteni alapanyagnak bizonyult, de amikor süteményekhez használtam katasztrófális volt a végeredmény: mellék íz és durva, sercegő textúra. Viszont annyi érv szólt melle, hogy mégis csak kezdjek vele valamit, hogy egyik este amikor aludni készültem beugrott a megoldás: tovább kell őrölni, hogy finom szerkezetű lisztet kapjunk belőle. Másnap, amikor felkelltem máris akcióba lendültem és aprító gépe addig apírtottam - őröltem míg meg nem kaptam a kívánt textúrát!

 

Hozzávalók:

- 50 gramm földimandulaliszt.

- 2 és fél evőkanál porrá őrölt eritrit. 

- 2 és fél evőkanál cukrozatlan kakaópor.

- 2 evőkanál kókusztejfől (Aldis). Először csak 1 kanállal tegyünk hozzá, figyeljük, hogy összeáll -e?! Gyúrható, linzertészta állagúnak kell lennie. Lényeg, hogy ne hígítsuk túl!

- 2 csapott evőkanál tapiókakeményítő.

 20210822_161316.jpg

Elkészítése:

Aprítógépben finomra őrlöm a lisztet. Ha finom por állagú hozzáadom a kakaót, a "tejfölt" majd az eritritet és ezekkel is tovább őrlöm. Végül a tápióka keményítőt. Ha már nehezen visszi a gép, kiveszem a masszát és kézzel továbbgyúrom. Egy nagy lapos porcelán tányéron kézzel kinyújtom a masszát és tetszőleges szagatóval kiszaggatom a kekszeket. Nehéz felszedni az egyes darabokat, én egy lapos késsel óvatosan alányúlva oldottam meg. Végezetül előmelegített sütőben, közepes lángon 10 - 15 perc alatt készre sütjük. Nézzünk rá 5 percenként, mert sütönként változhat, hogy mikor kész?!

7 darab kesz lesz 50 gramm lisztből, ha többet szeretnénk készíteni növeljük duplájára a hozzávalókat.

20210822_162202.jpg

 

Tipp:

- Ünnepre is készíthetjük például karácsonyra, ilyenkor használjunk hozzá ünnephez passzoló szaggatót. Csillag, karácsonyfa, angyalka formákat.

- Beszórhatjuk a felületet ahol szaggatjuk a kekszet tápióka keményítővel, hogy ne tapadjon a tészta.

 

A napszak bármely részében élvezetes egy finom kávé mellé (én kevés karobpórból, cikóriakávéval és rizstejjel készítem) akár barátokkal akár, ha csak magunkban ennénk valami igazán gyors és finom nassolni valót! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr1916667346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása