A gluténmentes lisztek között számomra a legnagyobb "mumus" a földimandula liszt volt. Pár hónapja tört meg vele szembe az elllenállásom. Húsok panírozásához isteni alapanyagnak bizonyult, de amikor süteményekhez használtam katasztrófális volt a végeredmény: mellék íz és durva, sercegő textúra. Viszont annyi érv szólt melle, hogy mégis csak kezdjek vele valamit, hogy egyik este amikor aludni készültem beugrott a megoldás: tovább kell őrölni, hogy finom szerkezetű lisztet kapjunk belőle. Másnap, amikor felkelltem máris akcióba lendültem és aprító gépe addig apírtottam - őröltem míg meg nem kaptam a kívánt textúrát!
Hozzávalók:
- 50 gramm földimandulaliszt.
- 2 és fél evőkanál porrá őrölt eritrit.
- 2 és fél evőkanál cukrozatlan kakaópor.
- 2 evőkanál kókusztejfől (Aldis). Először csak 1 kanállal tegyünk hozzá, figyeljük, hogy összeáll -e?! Gyúrható, linzertészta állagúnak kell lennie. Lényeg, hogy ne hígítsuk túl!
- 2 csapott evőkanál tapiókakeményítő.
Elkészítése:
Aprítógépben finomra őrlöm a lisztet. Ha finom por állagú hozzáadom a kakaót, a "tejfölt" majd az eritritet és ezekkel is tovább őrlöm. Végül a tápióka keményítőt. Ha már nehezen visszi a gép, kiveszem a masszát és kézzel továbbgyúrom. Egy nagy lapos porcelán tányéron kézzel kinyújtom a masszát és tetszőleges szagatóval kiszaggatom a kekszeket. Nehéz felszedni az egyes darabokat, én egy lapos késsel óvatosan alányúlva oldottam meg. Végezetül előmelegített sütőben, közepes lángon 10 - 15 perc alatt készre sütjük. Nézzünk rá 5 percenként, mert sütönként változhat, hogy mikor kész?!
7 darab kesz lesz 50 gramm lisztből, ha többet szeretnénk készíteni növeljük duplájára a hozzávalókat.
Tipp:
- Ünnepre is készíthetjük például karácsonyra, ilyenkor használjunk hozzá ünnephez passzoló szaggatót. Csillag, karácsonyfa, angyalka formákat.
- Beszórhatjuk a felületet ahol szaggatjuk a kekszet tápióka keményítővel, hogy ne tapadjon a tészta.
A napszak bármely részében élvezetes egy finom kávé mellé (én kevés karobpórból, cikóriakávéval és rizstejjel készítem) akár barátokkal akár, ha csak magunkban ennénk valami igazán gyors és finom nassolni valót! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.