A borral való főzést keresztanyukámtól tanultam el. Egy nyári, kerti bográcsolás keretében ettem életem első vörösboros raguját. Ő marhahúst használt hozzá, amihez kifejezetten jól illik a vörösbor.
Később ha pörköltet vagy bármilyen ragut készítettem és épp volt itthon vörösbor már használtam is és mindig meglepően finom ízt adott az ételeknek. A hétvégén újból eszembejutott. Két alkalommal is elkészítettem: egy lóbabból készült húsos raguhoz használtam majd pulykatokányhúshoz. Utóbbi receptjét osztom meg.
Hozzávalók:
- 200 gramm pulykatokányhús.
- Ízlés szerint: morzsolt majoranna, gyömbér, fokhagyma, só.
- több, mint fél pohár savas vörösbor.
Körethez:
- Fejenként kb. 250 gramm lilaburgonya megpucolva, alaposan megmosva és hasábokra vágva.
- Pár szál sárgarépa (nálunk gyakori a sötét lila - fekete színű sárgarépa és a citromsárga is, most az utóbbi volt itthon illetve a megszokott narancssárga színű). zöldséghámozóval pucoljuk meg és folyóvíz alat öblítsük le a földtől. Ezt egészbe hagyjuk!
- Sütéshez kacsazsír. Kifejezetten jó a sült zöldségekhez!
Elkészítése:
folyóvíz alatt mossuk át a húst majd tegyük egy lábasba és öntsük fel vízzel. Közepes lángon kezdjük el főzni. Amint felforr a víz rajta kiválik a hab a húsból, amit itt is célszerű leszedni, mint a húslevesnél! Ezután sózzuk. Ha már puhára főtt a hús csak kevés levet hagyjunk rajta és fűszerezzük. Végezetül öntsük rá a bort és fedő alatt még egy 10 percig főzzük, hogy átjárja a bor íze és az alkohol nagy része eltávozzon.
Eközben külön - külön lábasba tegyük fel sóval főnni a krumplinkat és a sárgarépánkat. Ha már megpuhultak (túl viszont ne főzzük, mert különben sütéskor szétesnek!) alaposan szűrjük le róluk a vizet és egy sütőedényben bőséges zsiradékon pirítsuk meg elöször a krumplikat majd a répákat.
Ha minden kész helyezzünk pár kanállal a húsból egy tányérra és tegyünk mellé a kétféle köretből is. Laktató, különleges aromájú étel!
jó étvágyat kívánok hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.