ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

A kezdők tortája.
Könnyen elkészíthető glutén - és tejmentes torta.

  20210911_171641.jpg Rajongok a krémes süteményekért és tortákért. Arányaiban azt szeretem ha a krém duplája a tésztának, bár ha egy igazán finom piskótáról van szó kiegyezek az azonos arányokkal is! :)

   Van egy alapanyag, amit mióta felfedeztem szinte mindenhez teszek belőle, legyen az sós vagy édes. Krémessé, lággyá és igazán ízletessé tesz mindent. Most szögezem itt le, hogy nem állok semmiféle üzleti kapcsolatban a gyártó céggel, egyszerűen, mint háziasszony ajánlom. Ez a "Natur aktiv bio kókuszkrém", amit gyakran kókusztejfölként említek az itt megosztott receptjeimben, mert a régi tejből készült tejfölök ízét adja vissza számomra!

Most pedig lássuk hogyan készül a tortánk! Nem csak glutén - és tejmentes, hanem hozzáadott cukort sem tartalmaz, csupán természetesen előfordulókat! Viszont, amit a végén írtam a diétázók mindenképpen olvassák el! Köszönöm!

Hozzávalók:

Piskóta:

- 5 tojássárgája.

- 5 tojásfehérje.

- 2 és fél evőkanál eritrit.

- Vaníllia vagy vaníllia aroma. Én legtöbbször vaníllia aromát használok. Itt körülbelül 1 kávéskanálnyit öntök hozzá, de mindenki ízesítse annyira, amennyire szeretné, hogy vanílliás legyen!

- 5 evőkanál kókuszreszelék alaposan finomra őrölve, hogy ne ropogjon majd a fogunk alatt vagy ugyanennyi kókszliszt. Barna rizsliszttel is készítettem, itt is annyi evőkanál liszt ahány tojássárgáját használunk!

20210911_173526.jpg

Krémje:

- 5 tojássárgája.

- 3 csapott evőkanál tápiókakeményítő.

- 3 evőkanál eritrit.

- Kókusztejföl.

- Vaníllia vagy vaníllia aroma. Ide többet teszek, kb. 1 teáskanállal, de van, hogy még öntök hozzá, ha megkóstolva úgy érzem, hogy még jöhet egy kis vanílliás íz!

- Kevés növényi tej. Sokszor elhagyom és csak a kókusztejfölt használom! Itt most azért került növényi tej is bele, hogy gazdaságosabb legyen!

  Díszítés:

- Színes szőlőszemek. Ha soknak találjuk, mint szénhidrát forrás használjunk helyette valamilyen bogyósgyümölcsöt! A málna különösen jó illik hozzá.

   Elkészítés:

 Előmelegítjük a sütönket és egy kerek tortaforma belsejét kibéleljük az alján és az oldalán is sütőpapírral. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a finomra őrölt kókuszreszeléket, az eritritet és a vaníllia aromát. Ezt öntjük a kemény habbá vert tojásfehérjékhez és összekeverjük vele úgy, hogy ne törjük a habot. A kész tésztát beleöntjük a torta formánkba és egy kanállal egyenletesen eloszlatjuk a tésztát és betesszük a sütőbe sülni; közepes lángon 10 percre. Ha kész még várunk egy keveset, hogy a sütőbe picit lehüljön. Majd kivesszük a tortaformából és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Nem lesz magas, vastag piskóta, ezért legyünk óvatosak, amikor ketté vágjuk!

20210911_173411.jpg

A krémhez a tojássárgájákhoz tápiókakeményítőt és eritritet adunk valamint annyi növényi tejet (házi pudingot készítünk), hogy keverhető legyen, de ne túl folyós. Kis lángon egy edénybe szintén kevés növényi tejet melegítünk és ehez öntjük hozzá a házi pudingunkat. Ha már sűrűsödik félrehúzzuk és simára keverjük. Ezután adunk hozzá kb. egy egész kókusztejföl felét és visszatesszük a lángra továbbfőzni. Ha már sűrű és krémes lezárhatjuk alatta a gázt. Hamar ilyen lesz, gyorsan elkészül. Legvégén ízesítsük vanílliával és ha úgy érezzük, hogy még kell hozzá édesítő akkor tegyünk hozzá. Hagyjuk hülni egy keveset majd kenjük meg vele a tortánkat kívül és belül. Végezetül színes szőlőszemekkel (vagy bogyósgyümölccsel) díszítsük és ha zavar valakit a szőlőmagok ropogása akkor magozza ki a szemeket mielőtt díszítene velük! Ha fényes felületet szeretnénk tehetünk hozzá zsiradékot is. Például kókszzsírt vagy tejmentes margarint. Vigyázzunk arra, hogy ne túl sokat keverjünk hozzá, nehogy túl folyós legyen a krémünk!

20210911_173329.jpg

Tipp: Reszelhetünk a krémbe kevés citromhéjjat és csavarhatunk hozzá kevés citromlevet,de döntsük el, hogy a citrusos vagy a vanílliás íz legyen benne a domináns!

Szénhidráttartalma az egész tortának kb. 37 - 42 gramm. Ha 10 szeletesre vágjuk fel, akkor 1 szelet kb. 3,7 - 4,2 grammra jön ki. Azért kérem, hogy, mindenki számoljon utána maga is! Illetve vegye figyelembe azt is, hogy a tápióka keményítőnek a glikémiás indexe magas, így ha diétán vagyunk hozzáértő segítségét kérjük, hogy számunkra ez az alapanyag megengedett - e?! Ha nem szeretnék semmilyen keményítőt használni helyette zselatinnal is elkészíthetjük a házi pudingunkat. Ilyenkor mindig olvassuk el, hogy az adott zselatint, hogy kell használni: hideg krémhez vagy meleg krémhez adni?!

Jó sütés - főzést kívánok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr2916686192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása