ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Különleges és egyszerű "krumplifőzelék" fűszeres fasírttal. Receptek jamgyökérre 2.

   Folytatva a jamgyökér körüli gasztronómiai túrámat; a következő fogás a főzelék. Itt is, mint a "krumplispogácsánál"a hasonlóságokra alapoztam, a burgonya és a jamgyökér szinte megeggyező ízére. Egy szimpla krumplisfőzeléket készítettem, csak épp lecseréltem a krumplit jamgyökérre, a tejfölt kókusztejfölre (Natur Aktiv bio kókuszkrém néven rátalálhatunk az Aldiban). Utóbbi nem ad kókuszos ízt az ételekenek, tényleg tejföl íze és állaga van, tehát ne habozzunk használni!

20210505_170909.jpg

   Aki nem tud beszerezni jamgyökeret próbálja ki az édesburgonyával a receptet. A batáta (édesburgonya) már sok helyen megtalálható, így egyszerűbb rábukkani! Viszont az utóbbi alapanyag jóval hamarabb megfő! Erre figyeljünk oda!

Lássuk ezt a valóban egyszerű fogást!

 

- Fejenként kb. 75 gramm jamgyökér. Mivel én számolom a szénhirátot és ez körülbelül 40 - 42 grammnak felel meg, ezért veszek belőle ennyit. Nálam egy ebéd 50 - 60 gramm. Így ha ebédre készítem még kiegészítem valamivel.

- Natur Aktiv bio kókuszkrém (a címkén angolul illetve olaszul találhatjuk a termék nevét; kokoscreme/Crema di cocco).Én ízlés szerint adagolom, itt egy adaghoz 1 - 2 evőkanál kókusztejfölt adok. (Autoimmun Protokoll étkezésnél házi joghurttal készítsük. Itt a blogomban található házi tejmentes joghurt recept.).

- Kevés újhagyma. Ízlés függő ki mennyire szereti a hagyma ízét!

- Parajdi só. Én ezt szeretem vagy az erdélyi sót, mert mindkettő tisztán a természetből kinyert sót tartalmazza. Két csippetnyit adok hozzá, de legjobb ha itt is mindenki maga kedve szerint sózza! 

- Bio vagy kezeletlen héjjú citrom leve. Kóstoljuk mennyi az ideális belőle számunkra. Nálam az a nyerő, ha a tejföl savanyúságát kihozza!

- Ízlés szerint szárított fokhagyma. Könnyebb vele dolgozni, de akinek friss van otthon azt is használhatja!

- 1 szál babérlevél. Utóbbi el is hagyható, mert enélkül is finom! (Autoimmun Protokoll étkezésnél nem ajánlott a babérlevél).

20210503_150409.jpg

 

   Húzzunk fel egy gumikesztyűt a kezünkre és úgy pucoljuk meg a jamgyökereket, mert a jam kiad magából egy ragadós anyagot, ami csípheti a kezünket. Majd mossuk meg alaposan és vágjuk apróra a megtisztított jamgyökereket. Ezután tegyük fel sós vízbe főni (ha szeretnénk babérlevelesre itt adjuk hozzá). Miután megfőttek a szeletek, hagyjuk, hogy a víz nagy része lefőjjön róla. Ezalatt egy serpenyőbe kevés zsiradékon piritsuk meg az újhagymát. Ha kész tegyük a megfőtt jamgyökérre és tegyük rá a "tejfölt" is illetve a fokhagymát. Picit főzzük még össze az ízeket majd zárjuk el alatta a gázt és kóstoljuk meg, hogy elég sós - e?!

  Én pulykafasírozottal eszem. Jól harmonizál vele!

- 500 gramm darát pulyka.

- Morzsolt majoranna.

- Fokhagymapor.

- Kevés őrölt gyömbér. Ebből fele annyit rakok mint a fenti két fűszerből, mert ellenkező esetben túl dominánsá válik, elnyomja a többi fűszert.

- Só.

   Darát húsoknál a fűszereket mindig bőkezűen adjuk, mert úgy lesz igazán ízes a kész fasírt. A hozzávalókat alaposan összedolgozom majd kis golyókat formálok belőle és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem a fasírt golyókat. Alacsony hőmérsékleten sütöm és ha már pici színük van csavarom közepes hőfokra a sütőt, hogy aranybarnára süljenek.

Egytálételnek is kiváló!

A jamgyökérnek magas a progeszteron tartalma, ezért kérjük ki hozzáértő szakember véleményét, hogy számunkra alkalmas - e étel alapanyagként? Ha igen, akkor egy héten, egy hónapban hányszor fogyaszthatjuk?! Köszönöm!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr3016563894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása