Folytatva a jamgyökér körüli gasztronómiai túrámat; a következő fogás a főzelék. Itt is, mint a "krumplispogácsánál"a hasonlóságokra alapoztam, a burgonya és a jamgyökér szinte megeggyező ízére. Egy szimpla krumplisfőzeléket készítettem, csak épp lecseréltem a krumplit jamgyökérre, a tejfölt kókusztejfölre (Natur Aktiv bio kókuszkrém néven rátalálhatunk az Aldiban). Utóbbi nem ad kókuszos ízt az ételekenek, tényleg tejföl íze és állaga van, tehát ne habozzunk használni!
Aki nem tud beszerezni jamgyökeret próbálja ki az édesburgonyával a receptet. A batáta (édesburgonya) már sok helyen megtalálható, így egyszerűbb rábukkani! Viszont az utóbbi alapanyag jóval hamarabb megfő! Erre figyeljünk oda!
Lássuk ezt a valóban egyszerű fogást!
- Fejenként kb. 75 gramm jamgyökér. Mivel én számolom a szénhirátot és ez körülbelül 40 - 42 grammnak felel meg, ezért veszek belőle ennyit. Nálam egy ebéd 50 - 60 gramm. Így ha ebédre készítem még kiegészítem valamivel.
- Natur Aktiv bio kókuszkrém (a címkén angolul illetve olaszul találhatjuk a termék nevét; kokoscreme/Crema di cocco).Én ízlés szerint adagolom, itt egy adaghoz 1 - 2 evőkanál kókusztejfölt adok. (Autoimmun Protokoll étkezésnél házi joghurttal készítsük. Itt a blogomban található házi tejmentes joghurt recept.).
- Kevés újhagyma. Ízlés függő ki mennyire szereti a hagyma ízét!
- Parajdi só. Én ezt szeretem vagy az erdélyi sót, mert mindkettő tisztán a természetből kinyert sót tartalmazza. Két csippetnyit adok hozzá, de legjobb ha itt is mindenki maga kedve szerint sózza!
- Bio vagy kezeletlen héjjú citrom leve. Kóstoljuk mennyi az ideális belőle számunkra. Nálam az a nyerő, ha a tejföl savanyúságát kihozza!
- Ízlés szerint szárított fokhagyma. Könnyebb vele dolgozni, de akinek friss van otthon azt is használhatja!
- 1 szál babérlevél. Utóbbi el is hagyható, mert enélkül is finom! (Autoimmun Protokoll étkezésnél nem ajánlott a babérlevél).
Húzzunk fel egy gumikesztyűt a kezünkre és úgy pucoljuk meg a jamgyökereket, mert a jam kiad magából egy ragadós anyagot, ami csípheti a kezünket. Majd mossuk meg alaposan és vágjuk apróra a megtisztított jamgyökereket. Ezután tegyük fel sós vízbe főni (ha szeretnénk babérlevelesre itt adjuk hozzá). Miután megfőttek a szeletek, hagyjuk, hogy a víz nagy része lefőjjön róla. Ezalatt egy serpenyőbe kevés zsiradékon piritsuk meg az újhagymát. Ha kész tegyük a megfőtt jamgyökérre és tegyük rá a "tejfölt" is illetve a fokhagymát. Picit főzzük még össze az ízeket majd zárjuk el alatta a gázt és kóstoljuk meg, hogy elég sós - e?!
Én pulykafasírozottal eszem. Jól harmonizál vele!
- 500 gramm darát pulyka.
- Morzsolt majoranna.
- Fokhagymapor.
- Kevés őrölt gyömbér. Ebből fele annyit rakok mint a fenti két fűszerből, mert ellenkező esetben túl dominánsá válik, elnyomja a többi fűszert.
- Só.
Darát húsoknál a fűszereket mindig bőkezűen adjuk, mert úgy lesz igazán ízes a kész fasírt. A hozzávalókat alaposan összedolgozom majd kis golyókat formálok belőle és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezem a fasírt golyókat. Alacsony hőmérsékleten sütöm és ha már pici színük van csavarom közepes hőfokra a sütőt, hogy aranybarnára süljenek.
Egytálételnek is kiváló!
A jamgyökérnek magas a progeszteron tartalma, ezért kérjük ki hozzáértő szakember véleményét, hogy számunkra alkalmas - e étel alapanyagként? Ha igen, akkor egy héten, egy hónapban hányszor fogyaszthatjuk?! Köszönöm!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.