Bevallom jó pár balul elsült próbálkozás után született meg ez a recept és édesanyámnak köszönhetően. Amikor harmadjára próbáltam úgy elkészíteni, mint a már jól ismert krumplis pogácsát fogtam magam és felhívtam tanácsért édesanyámat. Ő az akivel mindig jól át tudjuk beszélni a sütés - főzés során felbukkanó kihívásokat, megoldandó problémákat, kiötlünk új ízeket vagy épp egy régi ízt írunk át a glutén - és tejmentes konyhára.
A telefonbeszélgetésünk után pár napra már hívott édesanyám és közölte, hogy megoldotta Gordiuszi csomót; kisült a jamgyökérből készült pogácsa.
Hogy hol rontottam el? Nem számoltam azzal, ami hasonló és ami megkülönbözteti a két gyökérzöldséget egymástól. Az eltérés, amin elcsúsztam a jamgyökér egyik anyagából adódik: nyersen feldolgozva és főzve kiválik belőle egy kocsonyás, ragadós anyag. Viszont ha héjában sütjük meg tepsiben ugyan olyan lisztes, omlós állagú, mint a hajában sült krumpli! Nos én folyton megpucoltam majd megfőztem és az így kivált ragadós anyag miatt kezelhetetlen volt a tésztám. Szószerint kicsúszott a kezemből az irányítás! :)
Ezek után akkor lássuk hogy is készül helyesen :) a jamgyökér pogi:
1. Gáztepsibe helyezünk egy a tepsink nagyságának megfelelő sütőpapírt.
2. Mossunk meg alaposan kb. 1 kilógramm jamgyökeret majd helyezzük őket a tepsire.
3. Hústűvel szúrkáljuk meg a jamgyökereket, hogy sülés közben a keletkező gőz távozni tudjon! Ezután süssük meg a jamgyökereket 200 fokon. Ha vékony jamgyökereket veszünk akkor körülbelül 35 - 40 perc a sütési idő, de feltétlenül nézzük közbe is nehogy megégjenek vagy félkészre süljenek!
4. Ha kész hagyjuk kicsit hűlni majd ha már nem süti a kezünket szedjük le a jamgyökerek héjját. (1 kilóból megpucolás után olyan 25 dekkagrammnyi jamgyökeret kapunk)
5. A megtisztított jamgyökereket tegyük egy tálba és villával törjük össze.
6. Az összetört jamgyökérhez adunk:
- 1 egész tojást. Nem mindig kell hozzá egy egész tojás. Ez függ a tojás méretétől is! Apránként adjuk hozzá és ne hígítsuk fela tésztának, mert úgy nehéz lesz pogácsa alakúra formálni!
- Sót. Itt nehéz eltalálni az arányt. A tapasztalatom, hogy a krumpliból készültnél több kell, a jamnál kevesebb. Ki kell tapasztalni!
- Ha szeretnék: kevés borsot vagy borsikafűvet is adhatunk hozzá.
7. Kezünkre tegyünk egy kevés tápióka keményítőt és vegyünk egy keveset a masszából majd formáljuk meg a kezünkkel a pogácsát. Tegyünk így addig amíg a masza el nem fogy!
8. Sütőpapíros tepsire helyezzük a pogikat, rácsosra bevághatjuk a tetejüket késsel (el is hagyhatju, kinek, hogy tetszik!), kenjük meg tojássárgájával a tetejüket és süssük előmelegített, 200 fokos sütőben készre a jamgyökérpogácsáinkat.
Finom és könnyű sós sütemény!
A jamgyökérnek magas a progeszteron tartalma, ezért kérjük ki hozzáértő szakember véleményét, hogy számunkra alkalmas - e étel alapanyagként? Ha igen, akkor egy héten, egy hónapban hányszor fogyaszthatjuk?! Köszönöm!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.