ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

"Krumplis pogi" jamgyökérből. Receptek jamgyökérre 1.

   Bevallom jó pár balul elsült próbálkozás után született meg ez a recept és édesanyámnak köszönhetően. Amikor harmadjára próbáltam úgy elkészíteni, mint a már jól ismert krumplis pogácsát fogtam magam és felhívtam tanácsért édesanyámat. Ő az akivel mindig jól át tudjuk beszélni a sütés - főzés során felbukkanó kihívásokat, megoldandó problémákat, kiötlünk új ízeket vagy épp egy régi ízt írunk át a glutén - és tejmentes konyhára.

  A telefonbeszélgetésünk után pár napra már hívott édesanyám és közölte, hogy megoldotta Gordiuszi csomót; kisült a jamgyökérből készült pogácsa.

20210412_152036.jpg

Hogy hol rontottam el? Nem számoltam azzal, ami hasonló és ami megkülönbözteti a két gyökérzöldséget egymástól. Az eltérés, amin elcsúsztam a jamgyökér egyik anyagából adódik: nyersen feldolgozva és főzve kiválik belőle egy kocsonyás, ragadós anyag. Viszont ha héjában sütjük meg tepsiben ugyan olyan lisztes, omlós állagú, mint a hajában sült krumpli! Nos én folyton megpucoltam majd megfőztem és az így kivált ragadós anyag miatt kezelhetetlen volt a tésztám. Szószerint kicsúszott a kezemből az irányítás! :)

Ezek után akkor lássuk hogy is készül helyesen :) a jamgyökér pogi:

20210412_152000_2.jpg

 

1. Gáztepsibe helyezünk egy a tepsink nagyságának megfelelő sütőpapírt. 

2. Mossunk meg alaposan kb. 1 kilógramm jamgyökeret  majd helyezzük őket a tepsire.

3. Hústűvel szúrkáljuk meg a jamgyökereket, hogy sülés közben a keletkező gőz távozni tudjon! Ezután süssük meg a jamgyökereket 200 fokon. Ha vékony jamgyökereket veszünk akkor körülbelül 35 - 40 perc a sütési idő, de feltétlenül nézzük közbe is nehogy megégjenek vagy félkészre süljenek!

4. Ha kész hagyjuk kicsit hűlni majd ha már nem süti a kezünket szedjük le a jamgyökerek héjját. (1 kilóból megpucolás után olyan 25 dekkagrammnyi jamgyökeret kapunk)

5. A megtisztított jamgyökereket tegyük egy tálba és villával törjük össze. 

20210412_152155.jpg

6. Az összetört jamgyökérhez adunk:

- 1 egész tojást. Nem mindig kell hozzá egy egész tojás. Ez függ a tojás méretétől is! Apránként adjuk hozzá és ne hígítsuk fela tésztának, mert úgy nehéz lesz pogácsa alakúra formálni!

- Sót. Itt nehéz eltalálni az arányt. A tapasztalatom, hogy a krumpliból készültnél több kell, a jamnál kevesebb. Ki kell tapasztalni!                                              

- Ha szeretnék: kevés borsot vagy borsikafűvet is adhatunk hozzá.

7. Kezünkre tegyünk egy kevés tápióka keményítőt és vegyünk egy keveset a masszából majd formáljuk meg a kezünkkel a pogácsát. Tegyünk így addig amíg a masza el nem fogy!

8. Sütőpapíros tepsire helyezzük a pogikat, rácsosra bevághatjuk a tetejüket késsel (el is hagyhatju, kinek, hogy tetszik!), kenjük meg tojássárgájával a tetejüket és süssük előmelegített, 200 fokos sütőben készre a jamgyökérpogácsáinkat. 

 Finom és könnyű sós sütemény!

A jamgyökérnek magas a progeszteron tartalma, ezért kérjük ki hozzáértő szakember véleményét, hogy számunkra alkalmas - e étel alapanyagként? Ha igen, akkor egy héten, egy hónapban hányszor fogyaszthatjuk?! Köszönöm!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr2416516294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása