Emlékszem elöszőr Nigella Lawson főzős tévésorozatában láttam a Pavlova tortát. Már akkor tudtam, hogy egyszer én is szeretném elkészíteni és megkóstolni ezt a látványos habos torta csodát. Én amúgyis úgy gondolom, hogy, aminek házi habcsók az alapja és egyszerű hozzávalókból áll az csak jó dolog lehet!
Nem beszélve arról, hogy tökéletesen beilleszthető a glutén - és tejmentes étkezésbe. Július van, érik minden felé a szebbnél szebb gyümölcs és mindezek közül a nagy kedvencem a málna is! :) Szüleim telkéről frissen érkezett két csomag málna a fagyómba. Pár napig ekörül forogtak a gondolataim: "mit készítsek ebből a gyönyörű és ízletes gyümölcsből és akkor beugrott a Pavlova torta"! Ott méltó helyük lesz a hivogató piros málnaszemeknek! :)
Hozzávalók:
- 5 tojás fehérje.
- 4 evőkanál kókuszreszelék.
- 1 mokkáskanál vaníllia aroma.
- 4 - 5 evőkanál porrá őrölt eritrit.
- 1 evőkanál citromlé.
- 1 púpozott teáskanál tápiókakeményítő/természetesen másfajta keményítő is használható!
- csipet só.
Díszítésként:
- Két nagy marék málna.
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőnket. Üsünk fel egy tálba 5 tojás fehérjét és verjük kemény habbá. Ez után adjuk hozzá apránként a keményítőt, a citromlét, az édesítőt, a kókuszreszeléket és végezetül a vaníllia aromát. Egy gáztepsire helyezzünk rá egy sütőpapírt és erre kanalazzuk rá a habunkat. Kör alakúra formázzuk, hogy megadjuk neki a torta alakot. Arra azonban figyeljünk, hogy túl magas ne legyen, hogy egyenletesen meg tudjon sülni.
Az én sütőmön a legalacsonyabb hőmérséklet 150 fok, így ezen sütöm/szárítom. Körülbelül 40 - 60 perc alatt készül el. Mivel minden sütő más nézzük mikor lesz jó!
Jó ha tudjuk: nem használunk hozzá cukrot, így nem tudunk olyan ropogós külső kérget kialakítani, mint az eredeti Pavlovánál, inkább egy karamelles külső burkot kapunk a kókuszreszelékből kiolvadó kevés cukortól.
Egy alkalommal sikerült a ropogós külsőt elérnem, amikor a habhoz öntöttem a málna levét. A gyümölcscukor adhatta meg akkor ezt a ropogósságot, mert így mégis csak került cukor bele. A felvert habom azonban jócskán összeesett tőle.
Ha kisült hagyjuk langyosra hülni a sütőben, majd húzzuk le róla a sütőpapírt. Én egy lapos fakanalat használok hozzá; a szélét körbe felllazítom úgy, hogy közben a közepe felé is tolom a fakanalat és az egyik kezemmel óvatosan alányúlok míg a másik kezemmel az odatapad részeket is elválasztom a sütőpapírtól. Ezután a tetejére halmozom rá a megmosott, lecsöpögtetett málnaszemeket. Tehetünk rá még kókusztejszínt is. Ehez öntsünk egy keveset a málna levéből, pici édesítőt, vaníllia aromát és néhány összetört málna szemet. Kellemes ízű öntet lesz belőle.
Gyors, finom és jól jön, ha váratlan vendég toppan be!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.