
Ez a süti a hókiflit szeretné megidézni az olyanok számára, mint én akiknek mellőzniük kell a glutén és tej mellett a zsiradékokat is! Viszont mi se akarunk kimaradni az ünnepi finomságok öröméből, élvezetéből.
A tészta, amit itt bemutatok hozni fogja a zsírosabb tészták omlósságát, de persze nem lesz 100 % - osan olyan! Azt megígérhetem azonban, hogy ez is nagyon finom lesz és megidézi a karácsonyi sütik íz - és illatvarázsát!
Hozzávalók:
- 100 gramm batátaliszt.
- 50 gramm földimandulaliszt.
- 4 tojássárgája.
- 2 - 3 evőkanál porrá őrölt eritrit (Természetesen ki milyen édesítőt használ cserélje le arra, de tapasztalja ki, hogy abból mennyi szükséges?!). Én álltalában csak 2 evőkanállal teszek a tésztába, mert a legvégén úgyis édesítőbe forgatom.
- vanílliaroma.
- reszelt citromhéj.
- 2 - 3 evőkanál növényi tejföl/joghurt (én az aldis Natur Aktiv kókuszkrémjét tartom a legideálisabbnak, mert visszahozza a tejes tejfölök ízét, kókusz mellékíz nélkül!). Természetesen ezekben is van valamennyi zsiradék, de jóval kevesebb, mint egy vajban vagy margarinban és emellett még folyadékot is tartalmazznak, ami tovább puhítja a tésztánkat!
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna.
- citromlé (kezeletlen héjjú citromé).
Hempergetéshez:
- mély tál.
- porrá őrölt vanílliás eritrit.
Elkészítése:
Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat. A legvégén tegyük csak hozzá a citromlét. Ez fog reakcióba lépni a szódabikarbónával, amitől egy kicsit felfújódik,levegősebbé válik a tésztánk.
Körülbelül 14 apró kiflit készítsünk belőle. A tésztánkat megfelezzük majd addig felezzük tovább míg megkapjuk a 14 kis gombócot. Ezekből a gombócokból alakítjuk ki a kifli formát, mintha gyurmáznánk. :)
Előmelegített sütőben, kb. 10 - 15 percig lassú tűzön sütjük majd nagyobb lángon addig amíg meg nem kapják a kiflik a lágybarna színűket. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült - e a közepe is?! Ha a tészta belseje puha, de nem ragad a tűre akkor jó!
Ha picit kihült, tegyünk egy mély porcelántálba porrá őrölt vanílliás eritritet (ellőre le szoktam őrölni és egy vaníllia rudat teszek bele a tárolóedényébe, hogy átvegye az eritrit a vaníllia kellemes ízét!) és forgassuk meg benne a kész kifliket!
Tipp: a nyers tésztánkhoz adhatunk még hozzá 1 - 2 evőkanál házi lekvárt is (kicsit savanyú bogyósgyümölcsökből készültek a legjobbak, de természetesen a közkedvelt sárgabaracklekvár is jó). Ha emellett döntünk számoljunk azzal, hogy édesebb lehet a tésztánk illetve felhígíthatja. Ezért első körben ezt adjuk hozzá és csak utána a tejfölt és a tojásokat a lisztünkhöz és az édesítést is a legvégére hagyjuk. Azzal is kalkuláljunk, hogy a lekvárral plusz szénhidrátot teszünk hozzá!
Igazi télváró finomság! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal