ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Gesztenye muffin ribizlivel és csokival.
Glutén -, tej - és hozzáadott cukortól mentesen.

   Amikor a muffin divatba jött és egy kávéházban megkóstoltam nem ízlett, mert száraznak és egyhangúnak találtam, mind a tésztáját mind az ízvilágát. Tulajdonképpen egy üres piskótát kaptam, cukormázzal a tetején. Egyszer - kétszer még megpróbálkoztam más verzióival is, de túl nagy nyomot nem hagytak bennem. A napokban viszont úgy döntöttem adok neki egy újabb esélyt hát ha.... A fő motivációt az adta, hogy amit vacsorára készítettem magamnak az elmúlt időszakban kezdett unalmassá válni és valahogy mindig előkerült esti zárásként valami nasi! Gondoltam miért ne lehetne maga a vacsora egy finom, laktató és egyben egészséges finomság?!

20210708_190403.jpg

  A liszt adott volt, mert fél éve, amikor az orvosom előírta az étkezésem küldött egy listát arról, hogy milyen alapanyagokat használhatok. Ezek között szerepelt a gesztenyeliszt. Már pár éve anyum konyhájában is megfordult ez a gluténmentes lisz és jól emlékeztem rá, hogy kissé száraz, behorpadt texturát adott a belőle sütött süteményeknek. Így sokáig csak tologattam ide - oda a konyhaszekrényemben, aztán pár napja még is csak a kezembe vettem és jól tettem! :) A végeredmény egy puha, könnyű és sima felületű igazán finom muffin lett!

 

Hozzávalók:

A tésztájához:

- 65 gramm gesztenyeliszt, 15 gramm batáta liszt. Működik csak simán 80 gramm gesztenyeliszttel is!

- 4 tojás sárgája.

- 2 púpozott evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor.

- 1 - 1 marék fekete - illtve piros ribizli (de ha csak egyfajta van úgy is jó).

- Édesítőszer (ki mit használ). Nálam továbbra is a porrá őrölt eritrit.

- Egy csapott teáskanál fahéj.

- 4 tojásfehérje.

- Körülbelül 3 - 4 evőkanál kókusztejszín.

 20210708_190317.jpg

Díszítéshez:

- 2 - 3 evőkanál kókusztejszín.

- 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor.

- 2 evőkanál porrá őrölt eritrit.

- 1 - 2 evőkanál vaníllia aroma.

- 6 szem főtt gesztenye. (Sparban, Intersparban, kínai boltokban kapható vákumzáras csomagolásban natur főtt gesztenye, 10 dekás. A kínai boltokban jóval olcsóbb!).

 

   Elkészítése.

   Válasszuk szét a 4 tojás sárgáját és a fehérjét. A sárgájához adjuk hozzá a kakaóport, a fahéjat, az édesítőszert és a lisztet kanalanként alapos keverés mellett. Ha van kellő türelmünk átszitálva is hozzáadhatjuk úgy még könnyebb elkeverni, mert a gesztenyeliszt és a batáta liszt is könnyen magába szívja a párát, így még üvegbe tárolva is egy idő után összeáll, csomósodik, ahogy ki - kinyitjuk az üveg fedelét.

A kókusztej az egyik legfontosabb hozzávalója, ezt is öntünk a tésztához, ez segíti majd a tésztánkat puhává válni. Figyeljünk arra, hogy könnyen keverhető krémet kapjunk, kicsit puding állagút. Én kb.3 evőkanál kókusztejszínt adok hozzá és kevés vizet (ez is szintén a puhaságát segíti), de aki zsírosabban szereti a tésztát helyetesítse azt is kókusztejszínnel! Eközben egy kis lábast tegyünk fel a gázra takarék lángon és öntsük bele az alaposan megmosott ribizli szemeket kevés vízzel felöntve és hagyjuk főni. Tulajdonképpen egy gyors lekvárt főzünk belőle. Számomra egyátalán nem zavarók az apró ribizli magok, de aki nem szereti passzírozza át ha már alaposan összefort a lekvár. Édesítsük pár kanál édesítőszerrel, majd adjuk a tésztánkhoz (a lekvár lesz az a 3. hozzávaló, ami a tészta szárazságát megakadályozza, hogy egy igazán puha muffint kapjunk) és ezzel is keverjük át többszőr, hogy mindenhová jusson a kellemesen savanyú házi lekvárunkból. Ezután felverjük a tojásfehérjéket kemény habbbá és ehez keverjük óvatosan a tésztánkat.

Nekem egy 6 darabos muffin sütő tepsim van, a kis mélyedésekben muffin sütőpapírt teszek és ezekbe kanalazom bele a tésztát, egyenletesen elosztva. Előmelegített sütőbe 10 percig közepes lángon, majd újabb 10 percig kis lángon sütöm, hogy a belseje is egyenletesen megsüljön.

 20210708_190711.jpg

   Míg sülnek a muffinok elkészítem a csokit. Kevés vízzel a kakaóport elkeverem és hozzáadok kb. 2 - 3 evőkanál kókusztejszínt. Ha kihűlt 1- 2 kanál vaníllia aromával ízesítem és porrá őrölt eritritet adok hozzá. Ebbe mártogatom bele a gesztenye szemeket. A kész muffinokról lehúzom a papírt és pici kókusztejszínt (lehet helyette kókusztejfölt is, mert annak az íze lágyabb, a kókusztejszíné markánsabb) öntök a tetejükre és erre teszem rá a csokiba forgatott gesztenye darabokat. Mindegyik gesztenye mellé még kevés ribizli lekvárt is kanalazok!

Olyan íze lesz az elkészült muffinoknak, hogy senki ne mondja meg, hogy nem búzalisztből készültek! :)

Az elkészítése videón a linkre kattintva látható:

https://www.youtube.com/watch?v=gPaAqEHGnNI

Jó sütést kívánok mindenkinek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr9516617660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása