Amikor készítettem ezt a krémet eszembe jutott több idekapcsolódó édesség is. Az egyik ilyen volt az Amerikában közkedvelté vált Vörösbársony torta, harsogó bíbor színével. A másik az elmúlt egy - két év divatos kihívása: "ma egész nap lila/fekete stb...színű ételt ettem." Aztán még beugrott Li Ziqi Kínában híres gasztro - életmód vlogos finomságai és az ázsiai Mochi -ik.
Lehet színes, nagyon finom ételeket olyan alapanyagokból készíteni, ahol maga a hozzávaló természetes színe adja meg az ötletet, minden mesterséges színezék nélkül. Ráadásul ennél a receptnél tényleg csak is a lila batáta sajátos íze jöhet szóba. A narancssárga vagy fehér verziója ugyancsak finom ízeket adhat, de nem lesz ugyanaz, mintha a lila rokonát használnánk hozzá. Szerencsére ma már a nagyobb szupermarketekben vagy piacokon mind a háromféle színű édesburgonyát megtalálhatjuk!
A krém hozzávalói:
- 300 gramm lila színű édesburgonya.
- Rum aroma/ Fehér rum. Ízlés szerint. Főként rum aromát (Dr. Oetker -t, 38 ml ) használok. Ennél a receptnél több, mint a felét felhasználom.
- Porrá őrölt Eritrit/Porcukor. Ízlés szerint. Én a batátakrémbe és a kókusztejszínes krémbe is 2 - 2 evőkanál édesítőt használok.
- Kb. 180 ml kókusztejszín. A 3/4 -e biztos belekerül a kókusztejszínes krémbe.
- 50 gramm Karob por.
- 3 darab lapzselatin.
Díszítéshez:
- Pirított kókuszreszelék.
Elkészítése:
Pucoljuk meg, mossuk meg az édesburgonyát és szeleteljük fel majd tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje, de ne adjuk hozzá sót! Közben áztassuk be a lapzselatinokat hideg vízbe valamint egy edénybe keverjük össze a karob port kevés vízzel és tegyük fel a gázra takarék lángon, ha csomómentesre kevertük adjuk hozzá a kókusztjszínt is. Ha puhára főtt a batátánk (hamar elkészül!) szűrjük le róla alaposan a vizet és törjük össze krémessé villával. A vízbe áztatott zselatin lapokat csavarjuk ki és adjuk a még meleg masszánkhoz. Ha már csak langyos jöhet az édesítő és a rum aroma/rum is. Fontos, hogy miközben bármit készítünk folyamatosan kóstoljuk, mert lehet, hogy túl sokat vagy túl keveset teszünk valamelyik ízesítőből! Amint langyosra hűlt a tejszínes krémünk ahoz is adjunk rumot és édesítőszert. Én úgy tapasztaltam, hogy a lilabatáta karakteres ízéhez nagyon jól harmonizál a rum íze, kicsit levesz a batáta erős dominanciájából, de nem nyomja el! Végezetül öntsük ezt a tejszínes karobkrémet is a krémünkhöz és lefedve tegyük a hűtőbe minimum 2 órára, de mégjobb, ha este elkészítjük és csak másnap használjuk fel.
Az elkészült krémünk egy kicsit a gesztenyepüréhez lesz hasonló.
3 féleképpen is felhasználhatjuk:
1. Sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, megszórjuk pirított kókuszreszelékkel, hagyunk a tejszínes krémből egy keveset és meglocsóljuk vele, majd végezetül a fagyóba tesszük pár órára.
2. Deszertes poharakba kanalazzuk a krémünket, pirított kókuszreszelékkel szórjuk és valamilyen savanyú gyümölccsel (ribizli, meggy) díszítjük a tetejét. Ez akkor jó, ha gyors édességet szeretnénk, mert így csak rövid időre kerül a hűtőbe, hogy hideg legyen.
3. Golyókat formálunk belőle, a közepüket kimagozott meggyel töltjük és pirított kókuszreszelékbe vagy kakaóporba mártjuk. Ilyenkor a kakaóporhoz egy kevés őrölt édesítőt is hozzáadok. Csinálhatjuk felemásra is: egyik felét a gombóconak a pirított kókuszreszelékbe forgatjuk, a másik felét a kakaósba! Ennél a verziónál akkor jó a krém állaga, ha 1 éjszakát állt a hűtőben, mert így lesz jól formálható.
Amire figyeljünk: ha édesítőt használunk némely édesítő veszíthet álláskor az édességéből. Miután kivettük a hűtőből ellenőrizzük, hogy mennyire édes a krémünk és ha kell tegyünk még hozzá!
Videón is megnézheti, aki szeretné hogy készülnek ezek a finomságok. https://youtu.be/NBILfUF1rW8
Jó sütést - főzést és új ízeket kívánok az ide látogatóknak! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.