ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Finomságok lila batátakrémből.

   Amikor készítettem ezt a krémet eszembe jutott több idekapcsolódó édesség is. Az egyik ilyen volt az Amerikában közkedvelté vált Vörösbársony torta, harsogó bíbor színével. A másik az elmúlt egy - két év divatos kihívása: "ma egész nap lila/fekete stb...színű ételt ettem." Aztán még beugrott Li Ziqi Kínában híres gasztro - életmód vlogos finomságai és az ázsiai Mochi -ik. 20210627_160854.jpg

   Lehet színes, nagyon finom ételeket olyan alapanyagokból készíteni, ahol maga a hozzávaló természetes színe adja meg az ötletet, minden mesterséges színezék nélkül. Ráadásul ennél a receptnél tényleg csak is a lila batáta sajátos íze jöhet szóba. A narancssárga vagy fehér verziója ugyancsak finom ízeket adhat, de nem lesz ugyanaz, mintha a lila rokonát használnánk hozzá. Szerencsére ma már a nagyobb szupermarketekben vagy piacokon mind a háromféle színű édesburgonyát megtalálhatjuk!

 

A krém hozzávalói:

- 300 gramm lila színű édesburgonya.

- Rum aroma/ Fehér rum. Ízlés szerint. Főként rum aromát (Dr. Oetker -t, 38 ml ) használok. Ennél a receptnél több, mint a felét felhasználom.

- Porrá őrölt Eritrit/Porcukor. Ízlés szerint. Én a batátakrémbe és a kókusztejszínes krémbe is 2 - 2 evőkanál édesítőt használok.

- Kb. 180 ml kókusztejszín. A 3/4 -e biztos belekerül a kókusztejszínes krémbe.

- 50 gramm Karob por.

- 3 darab lapzselatin.

Díszítéshez:

- Pirított kókuszreszelék.

20210626_193612.jpg

Elkészítése:

Pucoljuk meg, mossuk meg az édesburgonyát és szeleteljük fel majd tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje, de ne adjuk hozzá sót! Közben áztassuk be a lapzselatinokat hideg vízbe valamint egy edénybe keverjük össze a karob port kevés vízzel és tegyük fel a gázra takarék lángon, ha csomómentesre kevertük adjuk hozzá a kókusztjszínt is. Ha puhára főtt a batátánk (hamar elkészül!) szűrjük le róla alaposan a vizet és törjük össze krémessé villával. A vízbe áztatott zselatin lapokat csavarjuk ki és adjuk a még meleg masszánkhoz. Ha már csak langyos jöhet az édesítő és a rum aroma/rum is. Fontos, hogy miközben bármit készítünk folyamatosan kóstoljuk, mert lehet, hogy túl sokat vagy túl keveset teszünk valamelyik ízesítőből! Amint langyosra hűlt a tejszínes krémünk ahoz is adjunk rumot és édesítőszert. Én úgy tapasztaltam, hogy a lilabatáta karakteres ízéhez nagyon jól harmonizál a rum íze, kicsit levesz a batáta erős dominanciájából, de nem nyomja el! Végezetül öntsük ezt a tejszínes karobkrémet is a krémünkhöz és lefedve tegyük a hűtőbe minimum 2 órára, de mégjobb, ha este elkészítjük és csak másnap használjuk fel.

Az elkészült krémünk egy kicsit a gesztenyepüréhez lesz hasonló.

3 féleképpen is felhasználhatjuk:

20210623_164328.jpg

1. Sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, megszórjuk pirított kókuszreszelékkel, hagyunk a tejszínes krémből egy keveset és meglocsóljuk vele, majd végezetül a fagyóba tesszük pár órára.

2. Deszertes poharakba kanalazzuk a krémünket, pirított kókuszreszelékkel szórjuk és valamilyen savanyú gyümölccsel (ribizli, meggy) díszítjük a tetejét. Ez akkor jó, ha gyors édességet szeretnénk, mert így csak rövid időre kerül a hűtőbe, hogy hideg legyen. 

3. Golyókat formálunk belőle, a közepüket kimagozott meggyel töltjük és pirított kókuszreszelékbe vagy kakaóporba mártjuk. Ilyenkor a kakaóporhoz egy kevés őrölt édesítőt is hozzáadok. Csinálhatjuk felemásra is: egyik felét a gombóconak a pirított kókuszreszelékbe forgatjuk, a másik felét a kakaósba! Ennél a verziónál akkor jó a krém állaga, ha 1 éjszakát állt a hűtőben, mert így lesz jól formálható.

  20210628_134910.jpg

Amire figyeljünk: ha édesítőt használunk némely édesítő veszíthet álláskor az édességéből. Miután kivettük a hűtőből ellenőrizzük, hogy mennyire édes a krémünk és ha kell tegyünk még hozzá! 

 

Videón is megnézheti, aki szeretné hogy készülnek ezek a finomságok.  https://youtu.be/NBILfUF1rW8

 

Jó sütést - főzést és új ízeket kívánok az ide látogatóknak! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr2016610300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása