ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Tejbegríz glutén - és tejmentesen. Nem csak ételallergiásoknak!
Reggeli és vacsora ötletek 1.

   Jó kipróbálni új ízeket, de néha nagyon vágyunk egy régi, megszokott étel ízére. Így vagyunk ezzel úgy gondolom mindannyian akár egészségesek vagyunk akár egy betegség folytán speciállis étrenden élők. 5 év glutén - és tejmentes étkezés után elmondhatom, hogy most már ne bánom, hogy így kell étkeznem, mert meglepő módon jóval változatosabb lett az étkezésem, mint előtte volt, viszont vannak napok, amikor sóvárgok valami régi kedvencem után mint például a tejbegríz!20210924_201452.jpg

Amikor rájöttem arra, hogy a quinoával bármilyen grízes étel elkészíthető lelkesen neki is láttam, hogy kipróbáljam őket sorjában. Először a grízes tésztával és a császármorzsával kezdtem (amiknek a receptjeit megtaláhatod itt illetve a másikét pedig ebben a blogbejegyzésben) majd következett gyerekkorom nosztalgikus étele, amit annyiszor kértem nagyijaimtól a nyári vakációim során! A tejbegríz.

 

Hozzávalók: 

- Fejenként 50 - 60 gramm quinoá.

- Édesítő, amit használunk. Én eritritet használok és a doboz, amiben tárolom mindig tartalmaz egy darabka vaníllia rudat, így még finomabbá teszi azt, amihez adom!

- "Natur aktivos kókuszkrém" 3 púpozott evőkanállal. Ez teszi majd krémessé.

- Növényi tej (kókusz vagy rizs). Ez a hozzávaló pótolható vízzel is, mert a tejes jellegét a kókuszkrém (kókusztejföl) fogja megadni!

- Őrölt fahéj. Nézzük meg a cimkéjét, ha tejre vagyunk érzékenyek, mert sajnos találkozhatunk olyannal, ami nyomokban tejet tartalmazhat (olyan üzemben csomagolták, ahol előtte tejes termék volt)!

Elkészítése:

Tegyük fel vízzel teli edénybe a quinoát úgy, hogy a víz jócskán ellepje. Hagyjuk megfőni (megduzzadnak az apró szemek és szétessnek) teljesen majd öntsük le róla a vizet (ha nem előgőzölt quinoát veszünk mindenképpen öntsük le róla ezt az első főzővizet, mert kifőbelőle egy keserű anyag, amit így el tudunk távolítani!) és tegyünk hozzá egy kevés vizet vagy növényi tejet. Nem kell sok hozzá csak annyi, hogy keverhető legyen és ekkor adjuk hozzá a kókuszkrémet (inkább kókusztejföl, mert tejföl állagú és ízű) is és fedjük le egy fedővel. Hagyjuk, hogy újból forrjon 1 - 2 percig. Ekkor vegyük le a tűzhelyről és ha kicsit hűlt adjunk hozzá 1 evőkanál édesítőt. Szedjük ki mélytányérba és fahéjas édesítővel vagy kakaós édesítővel szórjuk meg a tetejét.

Ugyan olyan gyorsan kész van, mint a hagyományos grízes verzió és ízében is hozza azt a finom ízt! Sőt még kinézetre is olyan! :)

20210924_201400.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr5816719680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása