ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Kókuszos kocka tej - glutén - és cukormentesen. Ünnepi süteményeink 1.

   Sok családhoz hasonlóan a hosszú, kényszerű távollét után újból összeült a családunk, hogy együtt tölthessünk egy szép, napos nyári délutánt, ahonan a régi családi kedvenc fogások és sütemények sem hiányozhattak. Egyik nagy ünnepi süteményünk a kókuszos kocka (sok magyar családhoz hasonlóan!). Persze itt is átírva, mert nemcsak a glutén - és tejmentességre kellett figyelnem, hanem édesanyám egy másik ételérzékenységére is; a kakaó pótlására. Így jó segítségként jött a karobpor másnéven a szentjánoskenyér por.

 20210617_163000.jpg

   

Hozzávalók

   A tésztához:

- 7 tojásfehérje.

- 5 tojássárgája.

- 7 evőkanál kókuszliszt. Ha nincs otthon megolthatjuk kókuszreszelékből is. Mi gyakran magunk "készítjük" a glutén mentes liszteket is. Egyszerűen kávédarálón megőröljük a zabpelyhet, a hajdinát vagy épp most a kókuszreszeléket. Ezeket, a magunk által darált liszteket én jobban szeretem, mert erőteljesebb az ízük és az illatuk is!

- 4 - 5 evőkanál porrá őrölt Eritrit (mindenki használjon olyan édesítőt, amit szeret, de arra figyeljünk, hogy túl ne harsogja a krém édességét majd!).

 20210619_135014.jpg

   A krémhez:

- 25 gramm karobpor.

- Pár evőkanál hideg víz, annyi, hogy könnyen kikeverhető legyen a karobporunk.

- Kókusztejszín. (Én a Kara márkát használom, mert árban, állagában ezt szeretem a legjobban. 200 ml -es). 200 ml - nek a 3/4 -e belekerül a krémbe.

- 1 és 1/2 vagy 2 evőkanál porrá őrölt Eritrit (itt is édesítsük azzal, amivel szeretnénk). Mivel a karobpor édes, ezért nem kell sok édesítő hozzá.

- Rum aroma ízlés szerint.

  Szóráshoz/Hempergetéshez:

- Kókuszreszelék.

 20210619_135516.jpg

   Előmelegítjük a sütőnket. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A tojássárgájákhoz hozzáadjuk a kókuszlisztet és az édesítőt majd alaposan összekeverjük az egészet és lassan folyamatos keverés (figyeljünk arra, hogy a habot ne törjük, mindig az alulról, felfelé irányuló mozdulattal végezzük, ezáltal plusz levegőt is viszünk a tészta alapunkba) mellett a felvert habhoz adjuk a masszánkat. Sütőpapírral kibélelt kistepsibe öntjük a kész tésztát és betesszük a sütőbe. Közepes hőmérsékleten kb. 10 - 15 perc alatt (a sütési idő sütőnként változhat) készül el a piskótánk. 

   Ezalatt elkészíthetjük a krémet is. Kis lábásba a legkisebb lángon feltesszük a kimért karobport vízzel főni. Ha egyenletesen elveretük a karobot a vízzel hozzáadjuk a kókusztejszínt is. Ha felfort még 1 percet hadjuk a gázon majd levesszük és hagyjuk hülni.

   Amint a piskótánk kisült lehúzzuk róla a sütőpapírt (de ne legyen túl forró, várjunk kicsit, hogy ne égesse meg a kezünket!) és egyenlő méretű kokckákra felvágjuk. 

   Ha a krémünk langyosra hült hozzáadjuk az édesítőt és a rum aromát majd átkeverjük párszor. Egy villa és egy evőkanál segítségével a piskótakockákat egyenként mindegyik oldalukon a krémbe mártjuk, megforgatjuk. Ezután egy lapostányéron kókuszreszelékbe forgatjuk.

20210619_135047.jpg

   Az íze nagyon hasonló az eredeti sima lisztből, tejjel készült változatra! Érdemes kipróbálni, mert kevesebb szénhidrátot tartalmaz a kókuszliszt miatt és persze az édesítő miatt is, de ha valaki cukorral/mézzel készíti akkor is egy egészségesebb sütihez jut a kókuszliszt használatával.

 

   Jó étványat, jó sütkérezést! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr2516600240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása