Az elmúlt években többféle étrend váltotta egymást az étkezésemben. Ez nem valami hóbort, divatdiéta láz nálam, hanem komoly egészségügyi okok állnak a hátterében.
.Akik hozzám hasonlóan valamilyen anyacsere zavarral küzdenek, azok pontosan tudják, hogy nem egyszerű a számunkra legoptimálisabb étkezést megtalálni. Jelenleg úgynevezett magas keményítős diétán vagyok orvosi tanácsra. Ez esetben is próbálok minél többet kihozni a használható alapanyagokból és minél változatosabban, mert továbbra is szeretem és keresem a finom ízeket!
Mi az ami maradt az előző ételeimből?
- gluténmentesség.
- tejmentesség.
- gyökérzöldségek.
Viszont egy - két alapanyag visszatért. Mint például a rizs.
Lássunk is hozzá az egyik jelenegi nagy kedvencemhez az Édesburgonya piskótához:
Édesanyám lepett meg vele az egyik héten és azóta is gyakran megsütöm!
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje.
- 4 tojássárgája.
- 4 csapott evőkanál édesburgonyaliszt (én naracssárga színű batátából készült liszttel dolgoztam, de érdekes, izgalmas a lila édesburgonyából készült liszttel elkészíteni! Manapság úgyis lépten - nyomon beleütközünk egy - egy vlognál a: "ma csak lila színű ételt ettem" kihívásba. Ez legalább természetesen lila! :) )
- 4 púpozott kanál porcukor állagú étesítőszer vagy ízlés szerint méz, cukor stb... Persze a méznél, cukornál már más a mennyiség. Itt ki kell tapasztalni, ha ezek valamelyikével szeretnénk elkészíteni.
- 1 mokkás kanál őrölt fahéj.
- Gyümölcskenyér szerűen is készíthetjük. Ezáltal tovább gazdagítjuk a tésztát. Én birsalmasajtot vagy szárított Goji bogyót rakok bele. Akinek nem gond a csonthéjjasok magas olajtartalma tehet bele még pirított mandulát, diót, kesudiót, makadámdiót, pekándiót, pisztáciát. Egyszóval mindazt, amit megkíván! :)
Elkészítése:
Külön választjuk egymástól a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjéket kemény habbá verjük és ehez adjuk hozzá a sárgáját majd kannalanként a lisztett végezetül pedig az édesítőt, fahéjjat.
Egy 16 cm szer 24 cm -es tepsit sütőpapírral kibélelünk és ebbe öntjük bele az alaposan elkevert masszát.
Mielőtt betennék a sütőbe pár percig a sütőt előmelegítjük 200 fokon. Majd levesszük 170 fokra és betesszük sülni a tésztánkat. Kb. 10 perc alatt elkészül, de mivel nem egyformák a sütők figyeljük nehogy túlsüljön, megégjen!
Videóban az elkészítését itt találjátok: https://youtu.be/aydy0qy8pvg
A blogbejegyzés és a videók feltöltése között pár órás késés lehet!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.