ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Különleges étrendek I. AIP (Autoimmun Protokoll) 2. rész

   "Testünk és környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak. Meg vagyok győződve, hogyha testünket visszahelyeznénk abba a környezetbe, amely számára ez a test kialakult, éppen olyan tökéletesen működnék, mint a többi élőlény teste. A betegség a szervezetünk és a környezetünk közötti diszharmónia kifejeződése.”
(Szent-Györgyi Albert)

 torokos_kifli_007.JPG

   A múlt alkalommal olyan ételreceptet osztottam meg a blogbejegyzésemben, ami egyszerűen emészthető, de egyben laktató is, így könnyen beilleszthető az AIP étkezésbe. Természetesen a szénhidrát mennyiségre továbbra is figyelek, amikor összeállítom az adott ételt! Az utolsó blogbejegyzésemhez képest tovább tudtam alakítani az étkezésemen, ugyanis elvégeztettem egy több, mint 200 étel alapanyagra kiterjedő ételintolerancia tesztet. A levett vérből nézik a szervezet immunválaszát az adott élelmiszerekre. További pozitívuma, hogy jár hozzá egy ingyenes dietetikusi tanácsadás is az adott eredményhez/lelethez igazodva. Továbbra is azt tanácsolom mindenkinek, hogy alaposan járjon utána a saját betegségének/betegségeinek és végeztesse el a szükséges vizsgálatokat a megfelelő helyen valamint keressen fel jól képzett étkezési tanácsadót és orvost. Miután megkaptam a leletemet szakorvoshoz is bejelentkeztem. Tudom, hogy ez gyakran költséges, hiszen a tb sajnos nem minden esetben finanszírozza, de amint anyagi lehetőségünk nyílik egy alapos kivizsgálásra éljünk vele! Persze addig is, amit tudunk tegyünk meg magunkért! :)

Múltkori részben is ajánlottam egy szakértőt a témában, így ez most sem marad el. Kokavecz Katalin szintén végzett terapeuta és Angélához hasonlóan ő is a saját bőrén tapasztalta meg az anyagcserezavart és hozzá hasonlóan fel is gyógyult belőle. A családunkban két könyve is sűrűn forog a kezekben, :) sokat lehet belőle tanulni, okulni! Személyes honlapja itt érhető el: http://medkozpont.hu/rolam/

aip2_002_vilagosabb.jpg

Gyors, magunkkal vihető ebédek:

1. Zsíron átforgatott/átpirított batáta, főtt zöldségekkel és sült hússal. Édesburgonyát (más zöldségekkel érdemes kevernünk, mert az édesburgonya inkább a gyorsan felszívódó szénhidrátok közé sorolható ) és a zöldségeket; például sárgarépát, fehérrépát, bimbóskelt alaposan mossunk meg és pucoljuk meg majd vágjuk fel tetszés szerint. A batátát süssük meg, a többi zöldséget pedig tegyük egy edénybe és engedjük fel vízzel. Adjunk hozzá ízlés szerint jódozatlan sót és házi adalékmentes vegetát majd főzzük meg. Szúrjunk bele villát úgy látni fogjuk mennyire puha! Ha kész szűrjük le róluk a vizet és kevés zsiradékot csurgassunk rá és keverjük össze alaposan végezetül tegyük a sült édesburgonya mellé. Valamilyen szárnyas félét: pulykát, csirkét, kacsát, libát süssünk le és a fölösleges zsírtól konyhai papírtörlőn itassuk le. Ezt adjuk a kész batátánkhoz és a zöldségekhez valamint tegyünk mellé házi készítésű savanyú káposztát. A zöldségeket úgy variáljuk, hogy kijöjjön belőle a számunkra megfelelő szénhidrátmennyiség.

torokos_kifli_008.JPG

Tipp: ha már előzőleg lesütünk egy nagy adag húst és zsírba tesszük ( mint a nagyszüleink tették régebben) sokáig eláll, így ha gyorsan kell valami ebéd akkor a hús már kész csak a zöldséget/zöldségeket kell hozzá elkészíteni! Valamint süthetünk hozzá zöldséges hús fasírozottat is sütőben! Ehez zellert, paszternákot, sárgarépát vagy vegyesen mindegyiket használhatunk! Lereszeljük a zöldséget/zöldségeket és hozzáadjuk a darált húst. Egy közepes fej vöröshagymát is lereszelünk és azt is hozzátesszük a fasírt alapunkhoz. Fűszerezzük: jódozatlan só, zúzott fokhagyma , majoranna, borsikafű. Vékonyan kikenünk egy tepsit és Belekanalazzuk a fasírozottunkat a tepsibe majd ez után készre sütjük. Arra figyeljünk, hogy zöldségek is hozzáadnak valamennyi plusz szénhidrátot!

2. Brassói pecsenye zöldségekből. Én pulykahúst használok hozzá, de mindenki az ízlésének megfelelő hússal dolgozzon! Kevés zsiradékon megsütjük az apróra felvágott húst. A fűszerezése a szokásos módon történik: hagyma, fokhagyma, borsikafű (AIP - ban a bors nem megengedett!) és jódozatlan só. A csavar az édesburgonyában és a többi zöldségben van, ugyanis ezzel helyettesítjük a krumplit. Ezeket apró kockára vágjuk fel és megsütjük vagy serpenyőben vagy tepsiben, de az édesburgonyán kívül a többi zöldséget érdemes előfőzni.  A szénhidráttartalom attól függ melyik zöldségből mennyit használtunk fel!

 

villas2.jpg

 

Édesburgonyában többféle színű kapható! Bátran próbáljuk ki mindegyiket, hiszen a különböző színek más és más antioxidánst tartalmaznak! Jó étvágyat! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr213238009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása