ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Utolsó kommentek:

CasioGitti 2021.11.16. 12:40:40

@Kyria: Kedves Kyria! Igen ők se eszik meg a disznóhúst, az úgynevezett kóser konyhájukban nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az alapanyagokra is. Ha jól tudom tisztátalan állatnak tartják a sertést. Végül is a sárban dagonyázik. :) Persze ennek biztos mélyebb jelentése, oka van! Tényleg nem jó gyulladásos bélbetegségeknél (chrone, colitis) túl nagy rosttartalmú zöldségeket fogyasztani Igazad van és köszönöm, hogy leírtad ezt! Oda fogom írni ezt a blogbejegyzésembe kiegészítésként, hogy korrekt legyen a dolog!
Pedig nálam is ha az IBS kijön szintén kerülendő alapanyagok, amiket felsoróltál! Én is lebontanám a csempét olyankor! :) Egyébként írtam, hogy zöldségek nélkül is működik ez a leves, mert a hosszú főzési idő miatt lesz isteni az íze és jó a hatása a testre, a bélrendszerre. A glutation, a kollagén, ami kioldódik a húsokból gyógyítja a gyulladást a belekben. Szerencsére már nálunk is, még ha nem is sokan, de vannak olyan orvosok (példul az én dokinőm is), akik tisztában vannak az autoimmun étkezéssel (AIP) illetve ehez kapcsolódva a funkcionális étkezéssel, aminek része ez a terápiás csontleves is. Nálam mindig csodát művel a bélrendszeremmel és az egész szervezetemmel.
Igen, a vöröshagyma kimaradt a hozzávalók felsorolásából, pedig az is mehet bele, de nekem az a tapasztalatom, hogy elég a fokhagyma is! Egy részt jó ízt ad a levesnek illetve friss marad tőle a leves, nem lesz másnapos íze! A kombók, amiket fölsoróltál: húsos csont, hagyma,gyömbér..szerintem szintén jó egyvelegek, finom ízt adnak!
A kérdésedre pedig azt tudom javasólni neked, hogy a legkisebb lángon főzd mindig a húslevest és kb. 1 - 1,5 óra míg a hab (az a húsokból kiválló vérből keletkezik) folyamatosan feljön a leves felszínére, amit mindig le kell szedni, hogy szép, tiszta levest kapjál. Szóval a vér sajnos meg fog jelenni, de habbá fog válni. Tulajdonképpen a hab a megfőtt vér. Illetve én édesanyámtól tanultam, hogy nyers húst alaposan, folyóvíz alatt le kell mosni, így a vér nagy részét is el tudja az ember távolítani!
Én javaslom neked, hogy próbáld ki a paleo ketogént vagy az autoimmun protokollt, mert tényleg nagy mértékben javítható illetve teljesen elmulaszthatók ezek a betegségek! Sok colitis -es és chronos is van, akik ezzel jöttek rendbe teljesen! Persze szakember vezetése mindig kell hozzá; orvos - funkcionális étkezési terapeuta. Ha gondolod szívesen ajánlok orvost illetve étkezési tanácsadót, akik képzettek ebben!
Még egyszer köszönöm szépen a hasznos, tényleg lényeges infókat tartalmazó hozzászólásodat! Szép napot kívánok neked!

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

Kyria 2021.11.15. 22:10:26

Ez furcsa, azt tudtam, hogy a muszlimok ódzkodnak a jó kis disznóinktól, de azt még sosem hallottam, hogy a zsidók sem ehetik. Amúgy autoimmun beteg vagyok (colitis u.). Ha én karalábét meg kelkáposztát raknék a levesbe, a csempét is lebontanám másnap, a brokkoliról és karfiolról már nem is beszélek. A répákat meg simán utálom. A borstól viszont senki nem tud eltántorítani, mert az meg a szívem csücske. Ettől persze még jó a recept, csak nekem nem így (húsos csont, hagyma, fokhagyma, gyömbér + a fűszerek), egész éjszakára. Viszont az első felforrás után mindig le kell öntenem az egész vizet, mert akárhányszor mosom is meg a csontot, mindig véres lesz a víz. Valaki tud erre megoldást? (Kicsit macerás kiszedni a csontokat, kimosni a fazekat, majd újrakezdeni az egész műveletet.) Köszönöm előre is.

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

CasioGitti 2021.11.14. 20:20:32

@inebhedj - szerintem: Kedves inebhedj - szerintem! Köszönöm szépen! Érdekelne, hogy mire gondolt, amikor azt írta, hogy nem egyeztethető össze az ökotudatos étkezéssel? Szüleim termelik, vegyszer nélkül a yamot és a lepucolt héj mehet a komposztba, lebomlik, majd újra belekerül a földjükbe természetes trágyaként. Esetleg másra gondolt?

Bejegyzés: Különleges almás és meggyes pite.

CasioGitti 2021.11.14. 20:11:31

@Gábor Révész: Kedves Gábor! Én végigolvastam újból a bejegyzésemet és nem maradt ki. További információként azt is megjegyeztem a hozzávalók felsorólásánál, hogy a növényi tejfölt ki lehet hagyni, mert anélkül is jó állagú tésztát kapunk! Lehet, hogy ez zavarta meg Önt!

Bejegyzés: Különleges almás és meggyes pite.

Gábor Révész 2021.11.14. 19:04:01

T. Blogger! Nagyon szomorú, hogy az összetevők közül a növényi eredetű tejföl kimaradt, pedig az elkészítés során jelzi, hogy az is kell a "tésztához"!

Bejegyzés: Különleges almás és meggyes pite.

inebhedj - szerintem 2021.11.14. 17:04:32

Ínycsiklandozónak tűnik, azonban kizárólag csak olyanoknak ajánlanám, akik valóban érzékenyek / allergiások a gluténra, vagy a tej valamelyik összetevőjére, ti. a jamsz (ahogy a allergia-diéták és a vegán étrend számos alapeleme) távolról sem egyeztethető össze az ökotudatos étkezéssel.

Bejegyzés: Különleges almás és meggyes pite.

CasioGitti 2021.10.10. 18:10:15

@Leooo: Kedves Leooo, köszönöm szépen a figyelmes hozzászólásodat!

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

Leooo 2021.10.09. 00:34:23

@egyinges: Mert nem figyeltél, hogy MI IS AZ A VEGETA, amit a szerző ajánl!!

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

CasioGitti 2021.10.08. 13:59:16

Kedves egyinges, mtg, Sólyom Tomi, brtv24!

Ahogy az elején is írtam ez egy speciális leves, ami egy egy speciális étkezés (AIP = Autoimmun Protokoll) része. Leginkább (a neve is mutatja) autoimmun betegséggel küzdő emberek számára lett kifejlesztve, egy doktornő által; Terry Wahls. A blog bejegyzés végén ott látható a könyvének a címe is. Ezeknél a betegeknél annyira sérült az immunrendszerük, hogy egy adalékanyag, ízfokozó, sőt még a cukor is többet ronthat az amúgy is leromlott szervezetükön ezért egy szimpla szárított zöldségkeverék, amik a boltokban kaphatók (Vegeta van leginkább elterjedve a háztartásokban, ezért is ezt jegyeztem meg) számukra nem opció. Viszont a házit mi magunk rakjuk össze, amiről tudjuk (jobb esetben), hogy miből van. Nekem szerencsém van, mert szüleim által termesztett zöldségekből készíti édesanyám, amiket semmilyen vegyszerrel nem kezeltek! Azt is írtam, hogy ha tud az ember kocsonyás (zselatinos) részt beszerezni, akkor nincs szükség lapzselatinra. Viszont, ha csak mondjuk marha oldalast kapott nem fog belőle kifőni a megfelelő mennyiségű kollagén (zselatin) még a hosszú főzési idő ellenére sem! Sőt van olyan, aki annak ellenére, hogy bőven tett bele jó minőségű zselatinos húst még felturbózza plusz zselatin hozzáadásával (ez is teljesen elfogadott, sőt javasolt ebben a diétában), mert ennél a levesnél a beltartalmi értékek a lényegesek! A zöldségek is adnak hozzá, de leginkább a jó minőségű, ellenőrzött gazdaságból származó húsokon van a lényeg és a hosszú főzési időn, ami segíti, hogy az értékes anyagok kiváljanak a csontokból, húsokból, izületekből. 4 lábú állatoknál nem ritka a 24 - 36 órás főzési idő is, mert ennyi idő kell ahoz, hogy megkapjuk a "terápiás csontlevest"! Több neve is van; a Zsidó Penicillin onnan jön, hogy a zsidó gasztronómiai kultúrában ez a hosszan főtt húsleves már régebb óta jelen van, minthogy a tudósok foglalkoztak volna a jelentőségével! Náluk például már az elején hozzáadják a zöldségeket és a végén, amikor minden ízüket kiadták a levesbe, egyszerűen kidobják és csak a levét isszák meg! Igen, a sárgarépát mi is roppanósan szeretjük és a végén tesszük hozzá ahogy írtam is, a lágyszárúakat pedig a legeslegvégén (petrezselyemzöld). Lényeg, hogy csupán a húsok, fokhagyma, só valamint a hosszú főzési idő is megadja a finom, mély ízét és beltartalmi értékét.
Remélem, így már érthetőbb?!

Köszönönöm a hozzászólásokat, további szép napot kívánok!

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

brlv24 2021.10.07. 18:38:27

És a sárgarépa a legvégén kell, hogy roppanós maradjon:)

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

brlv24 2021.10.07. 18:36:49

Véget, zselatin.. Persze.
Amúgy meg mi ebben az újdonság? Én is így csinálom, előző nap 17-18 körül felrakom kislangon kukában a húst. Megy éjfig. Másnap délelőtt pedig befejezés.

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

Sólyom Tomi 2021.10.07. 16:07:48

@egyinges: @mtg: "- Házi vegeta vagy olyan, ami adalékanyagoktól, ízfokozóktól és cukortól mentes!"

Gondolom, leveszöldséget se raktok a levesbe, mert a mindenmentes vegetában csak szárított zöldség és fűszer van. Max. só még, bár a jobbakban az sincs.

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

mtg 2021.10.07. 15:25:36

A lapzselatin a csúcs szerintem egy húslevesben! Persze a vegeta se semmi!!! Gratula a szerzőnek, minek a hús, ha van zselatinod????

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

egyinges 2021.10.07. 14:40:10

A vegetáig olvastam, aztán elengedtem.....

Bejegyzés: A "Zsidó Penicillin". A hosszan főtt húsleves.

élhetetlen 2021.06.13. 17:13:23

@CasioGitti: Azt hiszem, valamit félreértettél. Nem írtam egy rossz szót sem a kajákról, csak az elnevezésekről. Az új ételeknek ki lehet találni új neveket egy kis fantáziával, főleg, ha többen vagytok, és össze tudtok hozni egy telefonos ötletbörzét. Ha pl. jamgyökér lapka lenne, akkor nem jönnének össze az ilyen mondatok: „Nem csak lángosként ehetjük felfoghatjuk közelkeleti lapos kenyérféleségként és megpakolhatjuk mindeféle finomsággal:„, elég lenne, hogy nem csak önmagában ehetjük, megpakolhatjuk mindenféle finomsággal.… . Mert nem lángos, és nem laposkenyér.

Bejegyzés: A legegyszerűbb "lángos", "tocsni". Receptek jamgyökérre 3.

CasioGitti 2021.06.13. 09:09:44

@élhetetlen:

Kedves élhetelen!

A blogom főként autoimmun betegek, tejérzékenyek, cöliákiások, speciális étrenden élők számára ad recept ötleteket illetve azoknak akiket érdekelnek új alapanyagok, ízek. A jamgyökérből készült "lángos" ízében hasonlít a lángoshoz, nem összetételében. Mivel sokan közülük egyátalán nem eheteknek lisztet, sőt még olyan alapvető alapanyagokat sem használhatnak, mint az élesztő vagy a burgonya ezért a hagyományos ételeket számukra teljesen másképp kell elkészíteni. Ugyan ez igaz a jamgyökérből készült "tocsni" esetében is, nem alapanyagokban, hanem ízvilágában hasonlít a hagyományos tocsnira. Az alap, hagyományos tocsni receptnél egyéb fűszerekkel is ki lehet egészíteni, mint például a pirospaprika.

Köszönöm az észrevételeidet! Megpróbálok még pontosabban fogalmazni!

Bejegyzés: A legegyszerűbb "lángos", "tocsni". Receptek jamgyökérre 3.

élhetetlen 2021.06.13. 02:42:44

Te viszont kérd ki elmeorvosod véleményét, hogy érdemes-e blogot írnod. A lángos nem attól lángos, hogy valamit kilapítanak. Az alapfogalmakkal sem vagy tisztában, de recepteket, és tanácsokat osztogatsz. A lángos kelt tészta, a tócsni zömmel krumpli alapú, de mehet bele zöldség, esetleg csak zöldség, de attól, hogy pirospaprikát adsz hozzá, amit nem szoktak a tócsniba tenni, még nem lesz rokon sem a lángossal. Utoljára a vegán gulyáson kattantam ki, de te most taroltál a hülyeségeddel. Gondolom sok hozzád hasonló követőd van, ugyanennyi ismerettel, Az ország meg nem áll azon a szinten, hogy nyelvújításba kezdjen, és mondjuk a „lángosodat”, jamgyökeres lapkának, vagy a sárgarépa alapút sárgarépás lapkának nevezzék, a vegyes zöldségest zöldség lapkának. Van esélyed, fogalmatlanul is megélhetsz itt, és most.

Bejegyzés: A legegyszerűbb "lángos", "tocsni". Receptek jamgyökérre 3.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása