ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Havas kifli.
Tél váró glutén - tej -és hozzáadott cukortól mentes sütemények.

    20211029_205145.jpgMindenszentek - Halottak napja után szinte röpül az idő és már az adventi időszakban találjuk magunkat. Ilyenkor már lelkesen ötletelünk a karácsonyi menü kialakításán illetve elkezdjük az ünnepkre hangolódást. Előkerülnek a szekrények mélyéről a mikulásos - karácsonyi bögrék. Téli teákat iszunk és forró csokit, amik mellé elmaradhatatlanok az ünnepi sütemények is! :)

   Ez a süti a hókiflit szeretné megidézni az olyanok számára, mint én akiknek mellőzniük kell a glutén és tej mellett a zsiradékokat is! Viszont mi se akarunk kimaradni az ünnepi finomságok öröméből, élvezetéből. 

  A tészta, amit itt bemutatok hozni fogja a zsírosabb tészták omlósságát, de persze nem lesz 100 % - osan olyan! Azt megígérhetem azonban, hogy ez is nagyon finom lesz és megidézi a karácsonyi sütik íz - és illatvarázsát!

 

 Hozzávalók:

- 100 gramm batátaliszt.

- 50 gramm földimandulaliszt.

- 4 tojássárgája.

- 2 - 3 evőkanál porrá őrölt eritrit (Természetesen ki milyen édesítőt használ cserélje le arra, de tapasztalja ki, hogy abból mennyi szükséges?!). Én álltalában csak 2 evőkanállal teszek a tésztába, mert a legvégén úgyis édesítőbe forgatom.

-  vanílliaroma.

- reszelt citromhéj.

- 2 - 3 evőkanál növényi tejföl/joghurt (én az aldis Natur Aktiv kókuszkrémjét tartom a legideálisabbnak, mert visszahozza a tejes tejfölök ízét, kókusz mellékíz nélkül!). Természetesen ezekben is van valamennyi zsiradék, de jóval kevesebb, mint egy vajban vagy margarinban és emellett még folyadékot is tartalmazznak, ami tovább puhítja a tésztánkat!

- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna.

- citromlé (kezeletlen héjjú citromé).

20211029_205331.jpg

   Hempergetéshez:

- mély tál.

- porrá őrölt vanílliás eritrit.

 

   Elkészítése:

Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat. A legvégén tegyük csak hozzá a citromlét. Ez fog reakcióba lépni a szódabikarbónával, amitől egy kicsit felfújódik,levegősebbé válik a tésztánk. 

Körülbelül 14 apró kiflit készítsünk belőle. A tésztánkat megfelezzük majd addig felezzük tovább míg megkapjuk a 14 kis gombócot. Ezekből a gombócokból alakítjuk ki a kifli formát, mintha gyurmáznánk. :)

Előmelegített sütőben, kb. 10 - 15 percig lassú tűzön sütjük majd nagyobb lángon addig amíg meg nem kapják a kiflik a lágybarna színűket. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült - e a közepe is?! Ha a tészta belseje puha, de nem ragad a tűre akkor jó!

Ha picit kihült, tegyünk egy mély porcelántálba porrá őrölt vanílliás eritritet (ellőre le szoktam őrölni és egy vaníllia rudat teszek bele a tárolóedényébe, hogy átvegye az eritrit a vaníllia kellemes ízét!) és forgassuk meg benne a kész kifliket!

20211029_205209.jpg

 

Tipp: a nyers tésztánkhoz adhatunk még hozzá 1 - 2 evőkanál házi lekvárt is (kicsit savanyú bogyósgyümölcsökből készültek a legjobbak, de természetesen a közkedvelt sárgabaracklekvár is jó). Ha emellett döntünk számoljunk azzal, hogy édesebb lehet a tésztánk illetve felhígíthatja. Ezért első körben ezt adjuk hozzá és csak utána a tejfölt és a tojásokat a lisztünkhöz és az édesítést is a legvégére hagyjuk. Azzal is kalkuláljunk, hogy a lekvárral plusz szénhidrátot teszünk hozzá!

 

Igazi télváró finomság! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr4016742776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása