ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Nyár és ősz derekán: Sütőtökös fagylalt, citromos kókusztejszínnel
Nagyon nagyon egyszerű! :)

   20180822_145121_2.jpg

 

   A hetek óta tartó hőség ellenér vagy talán pont emiatt érezzük már legbelül, hogy közeleg az ősz. Ha már a naptárunkban meglátjuk a szeptember elsejét búcsúzunk a nyártól, holott valójában szeptember közepéig tart. Ebben a pár hétben jön az utószezon a turizmusban is, amikor még igyekszünk a Nap utolsó sugarait is kiélvezni valamelyik kellemes folyó -, tó vagy épp tengerpart feltöltő közelségében. Persze megtehetjük ezt szobánk egy kellemes szegletében, kezünkben egy ízletes nyalánksággal. :)

   A sütőtöket egyértelműen az őszhöz kötjük, de már augusztusban elkezdenek megjelenni néhány szupermarket illetve zöldséges pultjain. A japán Hokaido tök csodás mély narancssárga színével jó példa erre. Idén már már megelőzte az általunk leginkább ismert hosszúkás társát. Nagyon finom, édes íze miatt könnyű rászokni, de ha marad pár darabka belőle érdemes fagylalt formájában is kipróbálni. Annyira egyszerű az elkészítése, hogy nem is nevezném receptnek, hanem inkább a maradék fortélyos felhasználási módjának! ;)

Íme a gyors fagyi:

   Vegyünk egy tököt, mossuk meg alaposan majd kisebb szeletekre vágjuk fel és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe majd a sütőbe. 180 fokos sütőben 1,5 - 2 óra alatt megsül. Ha kissé kihűlt kaparjuk ki pár szelet sütőtök puhára sült belsejét, törjük össze egy villával és pár kávéskanál kókusztejszínt adjunk hozzá illetve egy kevés kókusztejet. Csak annyit, hogy krémes, pürés, de ne folyós legyen! Kanalazzuk bele egy műanyag edénybe, aminek teteje is van és 1,5 órára tegyük a mélyhűtőbe. Közben készítsük el rá az öntetett. A maradék kókusztejszínből tegyünk egy - két evőkanálnyit egy üvegtálba. Mossunk meg egy kezeletlen héjú citromot majd reszeljük a héját a kókusztejszínünkbe és keveset csavarjunk bele a levéből is. Adhatunk hozzá ízlés szerint valamilyen édesítőt, de mivel a fagyink a sütőtök természetes édességétől kellően édes lesz, így az öntet savanyúsága ezt jól fogja majd ellensúlyozni. Az öntetett elég ha csak a hűtőbe tesszük a tálalásig.20180822_144633.jpg

  Miután fagyi állagúra fagyott a sütőtökös fagylaltunk vegyük ki a mélyhűtőből és tegyük kis üvegtálakba majd öntsünk mindegyik tetejére egy keveset a citromos öntetünkből.

 

Ezzel kényeztessük magunkat és szeretteinket a nyár utolsó napjain; köszöntve egy új, színes és szép évszakot, az őszt! :)

Szénhidráttartalom: mérjük le sütés előtt azt az adagot a sütőtökből, amit majd felszeretnénk használni és nézzük meg mennyi a szénhidráttartalma majd osszuk el annyival ahány pohárba töltjük, így megkapjuk, hogy fejenként hány gramm szénhidrátot eszünk meg. Például ha 10 dekából (100 gramm) készítjük az körülbelül 10 gramm szénhidrát és ha mondjuk ketten esszük akkor ennek a fele azaz 5 gramm jut egy személyre. Lassan felszívódó szénhidráthoz jutunk, de a pürésítéssel gyorsul. Viszont ismét zsíros közegbe kerül, így nyugodt szívvel megehetjük néha deszertként! :)

Ne feledjük el, hogy minden diéta igénybe veszi a szervezetünket, még ha pont az egészségünk jobbítására is fogtunk bele. Ezért kérek minden kedves olvasómat, hogy mielőtt elkészítené a blogomon található ételeket kérje ki szakértők véleményét (orvos, dietetikus, funkcionális étkezési terapeuta), hogy számára ez a diéta és az itt található ételek beilleszthetőek - e a személyes étrendjébe?! Köszönöm!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr8514198081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása