ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Glutén és tejmentes finomságok tea, kávé mellé

Kérem minden kedves olvasómat, hogy ha nem biztos benne, hogy számára ezek az ételek megengedettek kérje ki orvosa/diabetológusa véleményét! Köszönöm!

1. Fekete szedres vagy meggyes muffin

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
2 tojás fehérjét verjük fel kemény habbá. Egy másik tálban a sárgájához apránként, alapos keverés mellett adjuk hozzá a 130 gramm barna rizslisztet és pár evőkanál olajat/olvasztott vajat/gít (tisztított vaj) valamint a számunkra megfelelő édesítőt. Majd további nedves hozzávalóként reszelt répát, de csak annyit, hogy ne legyen tőle túlságosan folyós! Fűszerek közül fél vaníliás rúd kikapart belsejét vagy pár csepp vanília eszenciát tegyünk hozzá. A keverékhez végül apránként tegyük bele a felvert tojáshabot; ezzel a tésztát levegősebbé, könnyebbé tehetjük. Ha ez kész rakjuk még hozzá a fekete szedret vagy meggyet és kivajazott, muffin papírral kibélelt muffin sütőbe osszuk el a tésztát és tegyük a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük mikor van kész?!

 glutenmentes_muffin_008.JPG

Szénhidráttartalom: 130 gramm barna rizsliszt (Én az "Éden Prémium" márkát használom, az egyes liszt márkák között lehet pár gramm szénhidrát különbség): 92 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ehez jön még a répa és a választott gyümölcs szénhidráttartalma. Répából nem kell túl sok; vehetünk egy 100 grammot belőle, ami 10 gramm szénhidrát. Ha meggyet szeretnénk gyümölcsként bele akkor 100 grammja 10 gramm szénhidrátot ad ki. Ha szedret ott 100 grammban 12 gramm szénhidrát van. Mennyiségeken kedvünk szerint és diétánknak megfelelően változtathatunk. 1 muffin szénhidrát tartalmát úgy kapjuk meg ha összeadjuk a szénhidrátokat és elosszuk annyival ahány muffint készítettünk. Például: 92g (barna rizsliszt) + 10g (répa) + 12 g (szeder). Ez összesen 114 gramm. Kb 8 - 10 darab lesz. Így ha elosztjuk a 114-et mondjuk 10-zel akkor 1 darab muffin kb. 11 gramm szénhidrátot jelent. Ez alapvetően lassan felszívódó szénhidrát, de a benne lévő gyümölcs ad neki némi gyors jelleget is. Így leginkább tízóraira, uzsonnára ajánlanám.

glutenmentes_muffin_001.JPGkave_021.JPG

 

 

2. Kókuszgolyó:

150 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy gáztepsit vajazzunk ki és tegyünk rá sütőpapírt is.
4 tojás fehérjét kemény habbá verünk fel és ehez adunk hozzá 5 evőkanál kókuszlisztet (vagy kávédarálón ledarált kókuszreszeléket, de így eléggé zsíros tésztát kapunk, ugyanis a kókuszliszt jobb, mivel zsírtalanítják ezért jóval könnyebb), ízlés szerinti édesítőszert és a 4 tojás sárgáját.
NEM KELL HOZZÁADNI SZÓDABIKARBÓNÁT, SÜTŐPORT!

A masszát ráöntjük a gáztepsire és kb. 5 - 6 - 8 percig sütjük. Picit kezdjen el barnulni a teteje, de csak tényleg picit, akkor kész! Túlsütni nem szabad, mert úgy nehéz lesz vele dolgozni.

Ha kész és kihűtöttük szétmorzsoljuk és hozzáteszünk 3 evőkanál házi vagy bolti diétás meggylekvárt (de csak olyat, ami beilleszthető az IR - es étrendbe!), 1 púpozott evőkanál kakaót, 1 evőkanál gít/vajat, 1 evőkanál darált kókuszreszeléket, ízlés szerinti édesítőt. Kóstoljuk, hogy tudjuk mi kell még hozzá?! Gombócokat formálunk és kókuszreszelékben meghempergetjük, rum aromával vagy konyakkal (inzulinrezisztenciában az alkohollal is vigyázni kell, de úgy kiküszöbölhetjük, ha a meggyet feltesszük picit főni, konyakkal együtt és amikor forr pár perc után lezárjuk, így az alkohol nagy része elpárolog belőle!  Ha gyerek is eszik belőle akkor természetesen hagyjuk ki a konyakot!) meglocsolt meggyel tálaljuk.

 lisztmentes_kokuszgolyo_006.JPG

Szénhidráttartalom: a kókusz liszt, a kókuszreszelék a "nem számolós" IR - es alapanyagokhoz tartozik. Itt egyedül a meggylekvárt kell figyelembe venni és a gyorsan felszívódó szénhidráttartalma miatt a megfelelő napszakban fogyasszuk, ha inzulinrezisztenciás étrenden vagyunk!

 

 tea_012.JPG

3. Sárgarépa lekvárral töltött piskótatekercs: édesanyám receptje.

Itt a tészta ugyanaz, mint a kókuszgolyónál, de miután megsütöttük nedves konyharuhán keresztül tekerjük fel a piskótát a sütőpapírral együtt. Majd ha kihűlt óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt.

Töltelék: 400 gramm sárgarépát vékonyra szeletelünk és vízben, fahéjjal puhára főzzük. Ha kész hagyjuk hűlni majd turmixgépben a saját levéből egy kevéssel pépesre turmixoljuk. Ezt a pépet tűzhelyen tovább főzzük addig amíg lekvár állagú nem lesz! Ízesítjük: kezeletlen bio reszelt citromhéjjal, . Ha már megfőtt tehetjük bele 1 bio citrom levét és az édesítőszert. Itt is kóstoljunk! Hűtőben a répalekvár 3 - 4 napig is eláll. Lehet többet is készíteni belőle így ehetjük akár teljes kiőrlésű barna rizslisztből sütött kalácshoz is vajjal.

A lekvárral megtöltjük a piskótatekercsünket úgy, hogy a tetejére is jusson. Díszítésként kerülhet rá kandírozott citrom vagy narancshéj!

IR - barát kandírozás: 3 napig hideg vízben a narancs vagy citrom héjat áztatjuk. Minden nap 3-szor lecseréljük róla a vizet. 4. napon hideg vízben feltesszük a gázra és puhára főzzük. Amikor kezdi elfőni a vizet beletesszük az édesítőt és lezárjuk alatta a gázt. Sütőpapíron megszárítjuk és kis zacskókban lefagyasszuk. Amikor szükségünk van rá elővesszük és máris díszíthetünk vele.

 sargarepas_fatorzs_005.JPG

Szénhidráttartalom: a 400 gramm sárgarépa 39 gramm szénhidrátjával számolunk és osszuk a süti szeletek számával, így egy szeletben nem túl sok szénhidrát lesz, viszont a lekvárrá főzéssel gyorsul, de mivel kevés van egy szeletben délutánra jól jöhet! Ha valaki inzulinrezisztenciás diétájában szeretné ezt a tölteléket valami lassabban felszívódó szénhidrát tartalomra cserélni az nyugodtan készíthet házi vanília krémet teljes kiőrlésű  barna rizsliszt, vanília rúd, tojás illetve valamilyen tej helyettesítő hozzáadásával (rizsital, kókusztej, "Cocomas" kókuszkrém) és akkor ezt számoljuk benne lassú szénhidrátnak! Édesítést itt is úgy oldjuk meg, hogy a diétánknak megfeleljen.

   Ha pedig "büntetlen" örömre vágyunk, akkor Párizsi ("ganache") krémmel töltsük IR módra :), ugyanis itt a zsíros - tejszínes közeg miatt és a 90 % - os kakaótartalmú étcsoki hozzávalóktól, édesítőtől nem számolós krémhez juthatunk. Így egy olyan édesség lesz, amit bármelyik napszakban ehetünk, amikor ránk tör a finomság utáni vágyunk, de nem szeretnénk a napi megengedett szénhidrát mennyiségen túlmenni!

 

 tea_004.JPG

 

Kedvenc teánkkal vagy kávénkkal kiegészítve egy kifejezetten ínyenc délutáni nassolni valót kapunk!

Jó étvágyat! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr10012695037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása