ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Folytassuk két inspiráló hölggyel, akiknél a kor nem számít. :)

Az elkövetkezendő napokban két olyan hölgyet szeretnék bemutatni, akiket nagyon tisztelek. Életük, munkásságuk úgy gondolom sokak számára lehet nagy példa és ösztönző erő. Bár más területeken bizonyították kreativitásukat, kitartásukat, de egy közös vonás van bennük: későn, nem fiatal koruk elején találtak rá a saját útjukra, hivatásukra.

Kezdjük időben Beatrix Potterrel (1866 - 1943) angol írónővel, aki J. K. Rowlinghoz hasonlóan már jócskán a 30 - as éveiben járt ( egészen pontosan a 36. - ban), amikor kiadták első művét; "Nyúl Péter kalandjai" (The Tale of Peter Rabbit) címmel.

Én őszintén bevallom két éve hallottam először róla, emlékszem egy nyári délután volt, amikor leültem a tévé elé, hogy kicsit kikapcsoljak. Az egyik adón megláttam egy róla szóló filmet, ami rögtön magával ragadott és azóta már sokadjára nézem meg újból. Bekerült a kedvencek közé! :) Beatrix Potter a  19. század végén született, egy jómódú angliai családba. Az életrajzi ihletésű filmből is kiderül, hogy már egészen kicsiként, az öccsével együtt rajongtak a természetért és az állatokért. Utóbbiakat már egész fiatalon rajzok formájában megörökítette.

Akkoriban, mint tudjuk egy nő különösen vénlánynak számított, ha már elmúlt 30 éves és még mindig hajadon volt. Nos Beatrix a 30 - as évei nagy részét a szülői házban élte le. Számára a magánéleti kiteljesülést a szakmai siker hozta meg. 1901 - ben úgy döntött, hogy saját kezébe veszi a sorsát: magánúton kiadatta az egyik állatokról szóló mesekönyvét. Itt is van némi rokonság közte és Rowling között ugyanis, akik elsőnek elutasították, hogy kiadják a könyvét a siker láttán mégis csak felajánlották a szolgálataikat az írónőnek.

df502922479dad53c2982a938daa89d8.jpg

Miközben folyt a könyv nyomtatása, egyre mélyebb érzések alakultak ki közte és szerkesztője; Norman Warne között, aki az elejétől fogva segítette, hogy az álma teljesüljön. Hitt benne. A szerelem úgy tűnt kiteljesedik, Norman eljegyezte Beatrixot. A szülők azonban, főként az írónő anyja ellenezte a frigyet, mivel Norman számukra nem volt "igazi úriember", még inkább nemesi származású (holott az ő felmenőik között is sok volt az úgynevezett újgazdag, akik különféle üzletei befektetéseik révén küzdötték fel magukat a gazdagok köreibe). A film egyik aranyos mozzanata, hogy a "fiatalokat" Beatrix meglehetősen koros gardedámja kísérgette folyton, nehogy illetlenül viselkedjenek! :) A szülők végül belegyeztek a frigybe, de 1 kikötésük volt: a jegyességük még 1 hónapig legyen titokban tartva, ha netán Beatrix végül eláll a házasságtól; a család jó híre megmaradjon. Így az írónő elutazott a szüleivel egy rövid nyaralásra, hogy megnyugtassa őket. Boldog és felszabadult volt, hirtelen rámosolygott a szerencse: egyszerre jött a szakmai és magánéleti siker. A sors azonban amit adott, abból hamarosan vissza is vett. Mielőtt hazautaztak volna Norman meghalt, leukémiában.

Beatrix elköltözött otthonról, megvásárolt egy vidéki farmot és kitanulta az állattartást, gazdálkodást. Egyik mesekönyve a másik után került kiadásra egyre nagyobb sikerrel. Gazdag nő lett és ezáltal független is. Már nem egy tehetős család vénlánya, hanem egy saját útját járó sikeres nő volt. Erőfeszítéseit a sors újból honorálta: ismét rátalált a szerelem; William Heelis, egy vidéki férfi személyében. 1913 - ban egybekeltek és 30 éven keresztül boldog házasságban éltek. Gyermekeik is születtek és közösen igazgatták a farmjukat. Rátalált önmagára az írásain, a természeten és a családján keresztül. Az írás továbbra is élete része maradt. Hatalmas vagyonából adakozott is: felvásárolt több árverésre ítélt birtokot és természetvédelmi területté alakította őket, megmentve az öncélú befektetőktől. Azt hiszem elmondható róla: értékes életet élt, tudott bánni azzal, amit a sors a kezébe adott! :)

 

 

Remélem tetszett Nektek ez a rövid történet erről a kimagasló hölgyről! Szeretnélek megkérni titeket, hogy ti is írjatok nekem azokról a személyekről, akár közeli hozzátartozóitokról, aki számotokra példaértékűek!

 

Köszönöm! Szép estét/napot kívánok!

 

A képek forrása:http// www.Biography. com, http://www.barnesandnoble.com, https://hu.wikipedia.org

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr8012450993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása