ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Finomságok lila batátakrémből.

   Amikor készítettem ezt krémet eszembe jutott több idekapcsolódó édesség is. Az egyik ilyen volt az Amerikában közkedvelté vált Vörösbársony torta, harsogó bíbor színével. A másik az elmúlt egy - két év divatos kihívása: "ma egész nap lila/fekete stb...színű ételt ettem." Aztán még beugrott Li Ziqi Kínában híres gasztro - életmód vlogos finomságai és az ázsiai Mochi -ik. 20210627_160854.jpg

   Lehet színes, nagyon finom ételeket olyan alapanyagokból készíteni, ahol maga a hozzávaló természetes színe adja meg az ötletet, minden mesterséges színezék nélkül. Ráadásul ennél a receptnél tényleg csak is a lila batáta sajátos íze jöhet szóba. A narancssárga vagy fehér verziója ugyancsak finom ízeket adhat, de nem lesz ugyanaz, mintha a lila rokonát használnánk hozzá. Szerencsére ma már a nagyobb szupermarketekben vagy piacokon mind a háromféle színű édesburgonyát megtalálhatjuk!

 

A krém hozzávalói:

- 300 gramm lila színű édesburgonya.

- Rum aroma/ Fehér rum. Ízlés szerint. Főként rum aromát (Dr. Oetker -t, 38 ml ) használok. Ennél a receptnél több, mint a felét felhasználom.

- Porrá őrölt Eritrit/Porcukor. Ízlés szerint. Én a batátakrémbe és a kókusztejszínes krémbe is 2 - 2 evőkanál édesítőt használok.

- Kb. 180 ml kókusztejszín. A 3/4 -e biztos belekerül a kókusztejszínes krémbe.

- 50 gramm Karob por.

- 3 darab lapzselatin.

Díszítéshez:

- Pirított kókuszreszelék.

20210626_193612.jpg

Elkészítése:

Pucoljuk meg, mossuk meg az édesburgonyát és szeleteljük fel majd tegyük fel főni annyi vízzel, hogy ellepje, de ne adjuk hozzá sót! Közben áztassuk be a lapzselatinokat hideg vízbe valamint egy edénybe keverjük össze a karob port kevés vízzel és tegyük fel a gázra takarék lángon, ha csomómentesre kevertük adjuk hozzá a kókusztjszínt is. Ha puhára főtt a batátánk (hamar elkészül!) szűrjük le róla alaposan a vizet és törjük össze krémessé villával. A vízbe áztatott zselatin lapokat csavarjuk ki és adjuk a még meleg masszánkhoz. Ha már csak langyos jöhet az édesítő és a rum aroma/rum is. Fontos, hogy miközben bármit készítünk folyamatosan kóstoljuk, mert lehet, hogy túl sokat vagy túl keveset teszünk valamelyik ízesítőből! Amint langyosra hűlt a tejszínes krémünk ahoz is adjunk rumot és édesítőszert. Én úgy tapasztaltam, hogy a lilabatáta karakteres ízéhez nagyon jól harmonizál a rum íze, kicsit levesz a batáta erős dominanciájából, de nem nyomja el! Végezetül öntsük ezt a tejszínes karobkrémet is a krémünkhöz és lefedve tegyük a hűtőbe minimum 2 órára, de mégjobb, ha este elkészítjük és csak másnap használjuk fel.

Az elkészült krémünk egy kicsit a gesztenyepüréhez lesz hasonló.

3 féleképpen is felhasználhatjuk:

20210623_164328.jpg

1. Sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, megszórjuk pirított kókuszreszelékkel, hagyunk a tejszínes krémből egy keveset és meglocsóljuk vele, majd végezetül a fagyóba tesszük pár órára.

2. Deszertes poharakba kanalazzuk a krémünket, pirított kókuszreszelékkel szórjuk és valamilyen savanyú gyümölccsel (ribizli, meggy) díszítjük a tetejét. Ez akkor jó, ha gyors édességet szeretnénk, mert így csak rövid időre kerül a hűtőbe, hogy hideg legyen. 

3. Golyókat formálunk belőle, a közepüket kimagozott meggyel töltjük és pirított kókuszreszelékbe vagy kakaóporba mártjuk. Ilyenkor a kakaóporhoz egy kevés őrölt édesítőt is hozzáadok. Csinálhatjuk felemásra is: egyik felét a gombóconak a pirított kókuszreszelékbe forgatjuk, a másik felét a kakaósba! Ennél a verziónál akkor jó a krém állaga, ha 1 éjszakát állt a hűtőben, mert így lesz jól formálható.

  20210628_134910.jpg

Amire figyeljünk: ha édesítőt használunk némely édesítő veszíthet álláskor az édességéből. Miután kivettük a hűtőből ellenőrizzük, hogy mennyire édes a krémünk és ha kell tegyünk még hozzá! 

 

Videón is megnézheti, aki szeretné hogy készülnek ezek a finomságok.  https://youtu.be/NBILfUF1rW8

 

Jó sütést - főzést és új ízeket kívánok az ide látogatóknak! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr5316610300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása