ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Duplán dióstorta.
Ahol a vegetáriánus és a paleos egy asztalhoz ülnek. :)

   Névnapi köszöntésre készítette édesanyám ezt az igazán krémes tortát az ünnepeltnek, aki elégedetten falatozta az egyik szeletet a másik után. :) Vannak olyan fogások és édességek ahol egymástól nagyon eltérő étkezésűek is megtalálják a közös nevezőt. Ez a torta is ilyen, ahol egy asztalhoz ülhetnek a növényevők és a peleosok.

20210728_124747.jpg

 

Hozzávalók:

  Tésztához:

- Legkisebb tepsink (édesanyám 16 X 24 cm -es tepsit használt), belül az egész tepsit sütőpapírral kibéllelni.

- 5 darab tojás.

- 5 evőkanál púpozott darát dió. Ha kicsi az evőkanalunk akkor még fél kanállal tegyünk hozzá a darált dióból.

- 5 evőkanál őrölt eritrit.

- fél üveg rumaroma.

 20210728_124526.jpg

   Krémhez:

- 15 - 20 deka darált dió.

- kb. 2 evőkanál növényi tej (anyum kókusztejet használt). Keverhető krémünk legyen, de ne híg, föl tudjuk főzni és lehessen majd kenni vele a tortánkat.

- 3 deka kókszzsír.

- 2 csapott kanál porrá őrölt eritrit.

- fél üveg rumaroma (krémbe is és a kisült tésztára is rálocsolunk rumaromát egyaránt).

 

Elkészítése:

   Előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. A tojássárgáját kikeverjük simára az eritrittel. Felverjük habbá a tojásfehérjéket és ehez adjuk hozzá a kikevert tojássárgáját (a tojássárgáját is fel lehet verni a habverővel, így még levegősebb lesz a tésztánk - kivilágosodik a sárgája, hab nem lesz belőle). Ezután adjuk hozzá kanalankét óvatosan adagolva a darát diónkat, keverjük vele össze, de ne törjük a habot! Majd a masszánkat beleöntjük a kibélelt tepsibe és betesszük sülni a sütőbe. Ha feljött a piskótánk akkor vesszük lejebb a sütőnk hőmérsékletét 170 fokra. Tűpróbával ellenőrizzük mikor kész a tésztánk. Ha beleszúrunk egy hústűt és a tűn nem ragad a tészta, akkor kész. A lezárt sütőbe még 5 percre bent hagyjuk a piskótánkat. 5 perc elteltével húzzuk le piskótánkról a sütőpapírt, helyezzük egy nagy vágódeszkára és locsoljuk meg a fél üveg rumaromával, hogy a tésztában is ott legyen ez a finom íz.

20210728_124812.jpg

   A krémnél tegyük fel egy lábasba a darált diót kevés növényi tejjel és főzzünk belőle egy sűrű krémet. Amikor megfőtt a krémünk, ne forrón, de melegen adjuk hozzá az eritritet, a kókuszszírt és a legvégén a rumaroma másik felét. Ha langyosra hűlt rövid ideig tegyük hűtőbe,mert így sokkal könnyebben tudunk vele majd dolgozni.

   Végezetül vágjuk ketté a piskótánkat hosszában és a hűtőből kivett diókrémmel kenjük meg az egyik fél részt majd helyezzük rá a másik fél részt is és az egész tortát kívül is kenjük meg a krémmel (oldalait, tetejét egyaránt). Hűtőbe tároljuk a tálalásik! Tehetünk rá bogyósgyümölcsöket és növényi tejszínhabot is!

 

Egy csésze kávé mellé kifejezetten jól esik a diótorta hűvös krémessége, rumossága!

   

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr7816641216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása