ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Dühből született süti. :)
"Áfonyás alagút".

20180820_175436.jpg

 

 Egy nyári fesztivál alkalmából készült ez a süti. Még közelebbről miután hazaértünk és nem kis csalódással megállapítottuk újból, immáron sokadjára: "na itt se gondoltak ránk, akik betegség miatt speciális étkezésre szorulunk!"  

Pár perc elteltével hangos habverő csapkodás hallatszott ki a konyhánkból. Hümm, anyum valamit alkot! :) Süt! Konstatáltam nem kis elégedettséggel. Majd egy bő fél óra után már isteni illatok lepték be az egész lakást és nem telt bele pár perc és felhangzott édesanyám hangja:

- "Gyertek! Kész a süti!" 

...és felszabadult örömmel majszoltuk a "Dühből született sütit"! :)

 

 20180820_175059.jpg

A piskótához:

5 egész tojás. 

5 evőkanál édesítő (Mi Glicint vagy Eritritet használunk, ha Glicint választjuk abból mindig kevesebbet, mert erősebb az édesítőereje és enyhe nyugtató hatása is van!).

5 evőkanál darált mandula.

Nincs benne szódabikarbóna, nincs benne sütőpor!

Töltelékhez:

Ami megmaradt a mandula őrleményből (a 200 grammból) azt használjuk fel a krémhez.

Édesítő. Kóstoljuk, akkor jó, ha marcipán édességűnek érezzük!

kevés kókusztej.

5 deka gí (tisztított vaj) vagy kókuszzsír. A gí azért jobb, mert ráerősít a marcipános ízre! AIP - sok csak nagyon tiszta minőségű gível próbálkozzanak, mert vajból készül ez a zsíradék!

egy marék áfonya vagy több, ha szeretjük!

 20180820_171100.jpg

Elkészítés:

Külön vesszük a tojásfehérjét és a tojássárgáját. A fehérjét habbá verjük az édesítővel. A tojássárgáját belekeverjük ebbe a habba és kevés ideig még verjük tovább, hogy egyenletesen elkeveredjen a tojássárgája. Arra vigyázzunk, hogy túl sokáig ne verjük, mert úgy összetörjük a tojáshabot. Ha kész vagyunk hozzá tesszük az őrölt mandulát.

Gáztepsire sütőpapírt teszünk és kizsírozzuk a tetejét, hogy tényleg könnyen és szépen letudjuk róla húzni a piskótát, ha majd kisült! 180 fokos sütőben, légkeveréses programon (régi sütőnél közepes lángon) tűpróbáig sütjük. Ne szárítsuk ki, nézünk rá! 

Amikor megsült a sütőpapír segítségével tekerjük fel, de arra vigyázzunk, hogy ne égessük meg magunkat, várjunk amíg kicsit kihűl (szoba hőmérsékletű lesz). Közben a krémet készítsük el. Kis lábasba beleöntjük a megmaradt őrölt mandulát felöntjük kókusztejjel, de csak annyival, hogy krémes állagot kapjunk. Közepes lángon elkezdjük főzni és hozzátesszük az édesítőt. Forrás után még pár percig főzzük, majd levesszük és hozzátesszük a zsiradékot (gít vagy kókuszzsírt), ezzel átkeverjük, hűtjük és már kenhető is a széttekert tésztánk. Megmosott, lecsöpögtetett áfonyával megszórjuk és így tekerjük fel újból a piskótánkat!

Szénhidráttartalom: csak az áfonyát számoljuk! Például ha 10 dekát (100 grammot) használtunk hozzá, akkor az körülbelül 12 gramm gyorsan felszívódó szénhidrát. Mivel szétterítettük, így nagyjából mindenhová egyformán jut áfonya. Ha 12 gramm szénhidrátot elosztjuk a szeletek számával, mondjuk 10 - zel, akkor 1 szelet 1,2 grammnyi gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz.

Akinél szükséges az számoljon a kalória értékével is, de az sem lehet túl sok!

Meleg fahéjas kókusztejjel tökéletes nasi! :)

 

Ne feledjük el, hogy minden diéta igénybe veszi a szervezetünket, még ha pont az egészségünk jobbítására is fogtunk bele. Ezért kérek minden kedves olvasómat, hogy mielőtt elkészítené a blogomon található ételeket kérje ki szakértők véleményét (orvos, dietetikus, funkcionális étkezési terapeuta), hogy számára ez a diéta és az itt található ételek beilleszthetőek - e a személyes étrendjébe?! Köszönöm!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr4814193079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása