ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Könnyű fogás. Glutén mentes ebéd, paleo almás pitével. :)

   IR étrendet fogyasztóként tapasztalom, hogy kifejezetten jót tesz, ha minél változatosabban tudok étkezni. Most egy könnyű,  de egyben tartalmas ebédet osztok meg itt a blogomba, amit azoknak is érdemes időközönként beiktatni az étkezésükbe, akiknek egyébként semmi gondjuk a gabonafélékkel! Továbbra is kérek mindenkit, hogy aki bizonytalan abban, hogy ez az étkezés neki való kérje ki szakértők véleményét! Az általam megadott szénhidrát mennyiségeknek is mindenki számoljon utána! "Több szem többet lát". :)

paleo_fele_ebed_002.JPG 

- Fokhagymás pulykamedalion, paleo "sült krumplival", padlizsánnal körítve.

A zöldségek szénhidráttartalmának köszönhetően lehet a barna rizs mennyiségét is csökkenteni, így egy jóval könnyebb fogáshoz juthatunk és kedvünk szerint játszhatunk, variálhatunk a rizs - zöldségek szénhidrátarányán. Ha valaki úgy dönt, hogy ki szeretné hagyni bármelyik zöldséget, mert nem szereti vagy túl időigényesnek látja az elkészítését, nyugodtan tegye meg csak arra figyeljen, hogy akkor a meghagyott másik zöldség vagy a rizs mennyiségét növelje, hogy kijöjjön a számára megfelelő szénhidrátmennyiség. Például lehet csak padlizsán - rizs kombóval is összehozni az ebédünket.Lássuk hogy áll össze ez a gyakorlatban:

A zöldségekből 200 gramm feletti mennyiség jön össze, ilyen esetben már számoljuk a szénhidráttartalmukat!

1. Egy kisebb fej vörös hagymát üvegesre pirítunk vaj - olajkeveréken. Erre dobjuk rá az 400 gramm előfőzött barna rizst (ez kb. 30 gramm lassan felszívódó szénhidrát, mindig nézzük meg a csomagolás hátlapját a pontos számoláshoz!), majd felöntjük vízzel és tovább főzzük. Amikor már lassan teljesen megfő a rizs jön hozzá az 50 gramm sárgarépa (kb. 5 gramm szénhidrát, ami szintén lassú). Továbbá 1 teáskanál bio vegeta (házilag is elkészíthetjük az erre a célra megtisztított, lereszelt zöldségekből, légkeveréses sütőben, amit 50 fokra állítunk, de a sütő ajtaját egy kisebb fa vágódeszkával kitámasztjuk, hogy a hőmérséklet 50 fok alatt legyen) és 1 gerezd fokhagyma reszelve.

2. 100 gramm padlizsánt (kb. 6gramm lassú szénhidrát) megmosunk és karikákra felvágunk. Sózzuk és kevés zsiradékon mindkét oldalát megsütjük. Ha kész konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a fölös zsiradék lecsöpögjön és zúzott fokhagymával megszórjuk.

paleo_krumpli_013.JPG

 

3. Fokhagymás pulykamedalion. A medalionokat vékony csíkokra vágjuk fel és ízlés szerinti mennyiségű fokhagymával, sóval ízesítjük, valamint hozzáadunk annyi vizet, hogy meg tudjuk párolni benne. Ha megpuhult zsírjára sütjük.

4. Paleo "sült krumpli". Ha körülnézünk a neten vagy a paleo témával foglalkozó újságokban, blogokban azt láthatjuk, hogy nagyon sokféle alapanyagból készíthetjük, mint krumpli helyettesítőt. Például: zeller, fehérrépa, sárgarépa, paszternák, tarló répa, édesburgonya. Nálunk a nagy kedvenc, saját újítás a fekete répából és fehér színű sárgarépából, lila színű édesburgonyából (ilyenkor még jobban csökkenthetjük a rizs mennyiségét, mivel az édesburgonya jelentős mértékben tartalmaz lassú szénhidrátot) készült verziónk. Ezt azonban csak az őszi betakarítások után tudjuk megcsinálni, mivel akkorra szedhetők fel az édesburgonya különböző fajtái a földből. Most egy klasszikusabb változatát írom le, ami 50 gramm zeller (4,5 gramm lassú szénhidrát), 50 gramm fehérrépa (4,5 gramm lassú szénhidrát), 50 gramm sárgarépa (5 gramm lassan felszívódó szénhidrát). Fontos, hogy miután megmostuk, megpucoltuk szép vékony szeletekre vágjuk, mert így ropogósabb és intenzívebb ízhez juthatunk. Ha készen vagyunk tegyük rá a szeleteket tepsire és kevés zsiradékkal forgassuk át és az olajhoz adjunk: sót, cayenne borsot vagy bármilyen más számunkra ízletes fűszert! Addig süssük míg ropogós nem lesz kívül!

paleo_krumpli_004_modified.jpg

 

Díszítésként tehetünk mellé színes paradicsom szeleteket!

Az egész szénhidráttartalma: 30 gramm (barna rizs), 6 gramm (padlizsán) 10 gramm (sárgarépa), 4.5 gramm (fehérrépa), 4,5 gramm (zeller). Összesen 54 gramm lassan felszívódó szénhidrát. Az értékeken kedvünk vagy diétáknak megfelelően változtathatunk.

telek_031.JPG

- Kőkorszaki almás pite. Ennek a sütinek több jó oldala is van. Nyár végével sokan tapasztaljuk, akik zöldséget, gyümölcsöt termesztenek kis kertjükben vagy a telkükön, hogy a nagy hőség vízhiányt okoz, még ha próbáljuk is pótolni a hiányzó csapadékot öntözéssel. Nálunk az alma fa potyogtatta le a gyümölcsei nagy részét. Azonban ezt az almát is tudjuk hasznosítani nem kell a szemétbe dobni vagy a komposztra. Továbbá a recept kevés hozzávalóink köszönhetően gyors segítséget jelent, amikor a családtagokon kitör a "sütiéhség", de otthon csak alig van valami! Itt csupán két főhozzávalót kell előhalásznunk a kamránk/konyhaszekrényünk mélyéről. :) Sütőport, szódabikarbónát pedig elfelejthetjük! :)

150 fokra előmelegített sütő, légkeveréses funkción (régi sütőknél 3 - as fokozat)

5 tojás fehérjét kemény habbá verünk fel, majd hozzá keverjük a külön választott 5 sárgáját. Ebbe szórjuk bele az 5 evőkanál édesítőt (Stevia, Eritrit stb.. ki mit használ, kedvel) majd végezetül a kávédarálón megőrölt kókuszreszeléket/ha van zsírmentes kókuszlisztünk akkor azt. Itt is 5 evőkanállal kell hozzáadni belőle. Ha finommá őrölt kókuszreszeléket használunk, akkor 1 evőkanál sima kókuszreszeléket is tegyünk hozzá a tésztához, ezáltal sokkal jobb lesz az állaga! Béleljünk ki egy gáztepsit szilikonos sütőpapírral és vékonyan kenjünk rá ghit (tisztított vaj) vagy más zsiradékot. Erre öntsük a híg masszát. A piskótát kb. 6 - 7 perc után elkezdhetjük figyelni, nehogy túl süssük, kiszáradjon!

almas_csoda_001.JPG

Almatöltelék: 1 kg idény alma. Mossuk meg, hámozzuk meg és reszeljük le. Edénybe fahéjjal ízesítve pároljuk addig a gázon míg a levét el nem veszíti teljesen. Közben száraz serpenyőben pirítsunk durván apróra vágot dió szemeket (a mennyiséget mi szabhatjuk meg ki mennyire szereti diósan?! mi kb. 80 - 100 grammot teszünk bele). Amikor kész az almapüré tegyük bele az édesítőt és kóstoljuk meg, hogy tudjuk mennyit érdemes még hozzátenni, hiszen alma fajtánként változik, hogy milyen mértékben savanyú vagy édes?!

Ha kész a piskótánk vágjuk ketté. Az egyik tésztalapot szórjuk meg a pirított dió felével, majd öntsük rá az almatölteléket és tegyük rá a megmaradt dió szemeket és fedjük be a másik piskóta lappal. Egy kicsit pihentetjük majd egyforma szeletekre vágjuk fel. Ha netán nem elég édes szórjunk a tetejére kávédarálón megőrölt Eritritet vagy Steviát. Itt csak az alma szénhidráttartalmát kell számításba vennünk. Nézzük meg, hogy a választott almafajtánk 1kilójában hány gramm szénhidrát van és ezt osszuk el a szeletek számával, így máris meg tudjuk, hogy 1 szelet hány gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazz.

 Jó étvágyat, jó sütést - főzést kívánok! :)

 034_modified.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr6012772536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása