ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Omlós házi kifli tejmentesen, gluténmentesen, élesztő nélkül.

20211026_202852.jpg

Emlékszem, amikor gyerekként a nyári vakációnkon a nagypapám minden reggel elment a közeli kisboltba friss kifliért, hogy kedvezzen nekünk unokáknak! :) Kivettük a hivogatóan illatozó kifliket a papírzacskóból, ami teljesen átmelegedett a forró kifliktől. Előkerült még mellé a szatyorból az elmaradhatatlan teavaj is és a kamrából nagymamám házi eperlekvára. Összeállt a tökéletes reggeli.

 

Egy kicsit már átírva, más alapanyagokból összegyúrva, de még mindig rajongok a frissen sült kifliért és most már magam készítem el! :)

 

   Hozzávalók:

- 100 gramm főzőbanán liszt (nem kell attól tartani, hogy banán íze lesz!).

- 50 gramm földimandulaliszt (mindig őröljük meg újból aprítógépben vagy kávédarálón, hogy nagyon finom szemcséjű alapanyagot kapjunk).

- 2 evőkanál Natur Aktiv Bio kókuszkrém (tejsavas erejesztésű, a hagyományos tejfölök ízét teljesen visszaadja, kókusz mellékíz nélkül, így tökéletes azoknak, akik nem fogyaszthatnak tejtermékeket!). A kókuszkrémet kiválthatjuk zsírral is. Én a kacsazsírt ajánlanám, mert szerintem ennek a zsírnak a legfinomabb az íze!

- Fél teáskanál só. Ízlés kérdése, hogy ki mennyire szereti sósan. Én azt javaslom, hogy picit csípjünk a tésztából, amikor összegyúrtuk, így tudni fogjuk, hogy kell - e még hozzá plusz só?!

- 2 egész tojás. Helyette ha tojásra érzékenyek vagyunk használhatunk 3 db lapzselatin is. Utóbbi jól működik kötőanyagként. Én ezt a megoldást elsőként Mezei Elmíra egyik szakácskönyvében olvastam (Autoimmun szakácskönyv - Diéta lemondások nélkül, Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft, 2017). Mindig olvassuk el a használati útmutatót az adott terméknél, nehogy rosszul alkalmazzuk! Ez más, mint a por állagú zselatin.

- A kiflik kenéséhez és szórásához: tojássárgája, egész kömény vagy hosszan érlelt sajt (például parmezán, legalább 24 hónapig érlelt, mert a hosszú érlelési idő alatt a tejfehérje - kazein nagy része lebomnlik. Természetesen itt is lehetnek különbségek; van aki így már fel tudja dolgozni a megmardt tejfehérjét viszont van, aki továbbra se tolerálja. Ők inkább a köményt válasszák vagy más fűszert.). További alternatíva lehet még olyan növényi sajt, ami olvasztható.

 20211026_202721.jpg

   Elkészítése: 

 Állítsuk össze a tésztánkat az alapanyagokból és tegyük lefedve a hűtőbe legalább 1 órára, így könnyebben tudunk majd vele dolgozni, jobban összeáll és egyszerűbben formázható. Ha letelt a pihentetési idő készítsük el a kifliket a tésztából. Majd gáztepsire helyezzünk rá egy sütőpapírt és erre tegyük rá a kifliket és mehet a sütőbe. 200 fokon sütjük, előmelegített sütőben. 10 perc elteltével vegyük ki a tepsit és  kenjük meg a kiflik tetejét tojássárgájával majd szórjuk meg köménnyel vagy sajttal és tegyük vissza, hogy tovább süljön. Amikor már színt kap kivehetjük, de előtte egy hústűvel ellenőrizzük, hogy megsült - e a közepe?! Az én sütőm esetében ez körülbelül 5 - 10 perc.

Ez a fajta kifli tömörebb, omlósabb, mint a bolti hagyományos kifli, így ketté vágni nehéz, mert törik.  Másnap már egyszerűbb; az állástól könnyebb vágni. Mi legtöbbszőr egészben esszük, önmagában vagy kőrözöttet kenünk a belsejébe illetve felvágotatt is eszünk mellé idény zöldségekkel.  Nyáron: paradicsom, paprika, uborka. Télen savanyú káposzta.

Megjegyzés: a kőrözöttet is tejmentesen készítem, aminek a receptjét is meg fogom osztani itt a blogomban!

Jó sütkérezést kívánok! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr2716757910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása