ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Fűszeres oldalas, savanyított Mexikói Egérdinnye, "tejfölös" barackos piskóta
Gluténmentes ebéd, desszerttel.

20210805_193930.jpg

   Nem telik el úgy egy nap, hogy a főfogás mellé ne készítenék valamilyen desszertet is! Így volt ez az emúlt napokban is, akár kánikula volt, akár nem sütnöm kellett valami finomat! :) A forró nyári napoknak meg van az az előnye, hogy a nagy hőtől könnyebben megkell a kelt tészta és savanyíthatunk kedvünkre a sok finom zöldségből, hisz pár nap és elkészül az is!

 

"Tejfölös" barackos piskóta:

Hozzávalók:

- 50 g lila batáta liszt.

- 4 egész tojás.

- 3 evőkanál porrá őrölt eritrit.

- Csapott teáskanál fahéj.

- Kezeletlen vagy bio citrom reszelt héjja.

- 3 evőkanál kókusztejföl.

- Kb. 3 sárgabarack megpucolva és apróra vágva.

20210805_194337.jpg

Elkészítése:

Válasszuk szét a tojássárgáját és a fehérjét. A sárgájához adjuk hozzá a: fahéjat, reszelt citromhéjjat, porrá őrölt eritritet. Majd apránként a lisztet, alaposan összekeverve és a kókusztejfölt. Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá és ehez öntsük hozzá a tésztánkat. Arra mindig figyeljünk, hogy a habot ne törjük! Végezetül az apróra vágot sárgabarack szemeket tegyük a masszánkhoz és óvatosan ezzel is keverjük el. Őzgerinc formát béleljünk ki sütőpapírral és ötsük bele a tésztánkat. Előmelegített sütőben süssük készre a sütinket. Én kezdetben 150 fokon sütöm majd az utólsó 10 percben 170 fokon. Körülbelül 30 perc alatt készül el. Mivel minden sütő más, így figyeljük nehogy megégjen!

 

Savanyított Mexikói Egérdinnye:

Édesanyám receptje. A szüleim hobbi kertészként rajongnak a különlegességekért, így kezdték el termeszteni a Mexikói Egérdinnyét is. Ez a savanyúság tartalmaz még: sárgarépát, uborkát, vöröshagymát és paprikát.

20210807_160307.jpg

Elkészítése:

Alaposan fertőtlenítsük ki egy tiszta befőttes üveget (mosogatógépben, 60 fokon mossuk el). Ha 8 dl -es üveget használunk akkor a savanyítóléhez 1 csapott evőkanál só kell, ha 1 l -est akkor 2 csapott evőkanál só. Tegyük az üveget tele a felaprított, alaposan megmosott, megtisztított zöldségekkel (egyedül a Mexikói Egérdinnyét tesszük egészbe bele). Majd rakjunk fel egy lábast annyi vízzel, amennyi az adott üvegünket (ahová a zöldségek kerültek) el fogja lepni, de figyeljünk arra, hogy a teli üvegbe már kevesebb folyadék fog bele férni! Adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű sót, csombort és kaprot. Ha felfort, zárjuk le és ha már langyosra hűlt öntsük rá a zöldségekre, rakjunk rá fa leszorítót és fegyük le folpackkal. Ilyen melegben 1 - 2 nap alatt kiforja magát és kellően savanyú lesz. Tegyünk egy tányért a befőttes üveg alá, mert ahogy megforr kifolyik egy kevés lé belőle!

20210807_155854.jpg

 

Fűszeres oldalas:

Legtöbbször több, mint 1 kilós oldalast sütök meg. Úgy gondolom ez az egyik leghálásabb hús alapanyag. Nagyon könnyű elkészíteni, van hogy csak sót adok hozzá  fűszerként és úgy is finom, ízletes sűlt lesz belőle.

A fűszereket folyamatosan kombinálom. Újabb és újabb fűszer keverékeket találok ki hozzá. Legutóbb szerecsendió, majoranna, gyömbér volt a 3 nyerő párosítás. Ilyenkor a legtöbbet majorannából adok hozzá, szerecsendióból és gyömbérből csak keveset!

20210719_151219.jpg

Miután folyóvíz alatt alaposan lemostam az oldalast, mindkét felét besózom és egy gáztepsire helyezem rá, alá sütőpapírt teszek, hogy ne a tepsire follyon a kicsöpögő zsír, így magamnak segítek be, mert könnyebb lesz majd a tepsit elmosni! Az oldalas tetejét keresztbe és van, hogy hosszában is bevágom.

Lassú tűzön (nálam ez 150 fok) sütöm minimum 2, 5 - 3 órát. A legvégén csavarom föl a sütő hőfokát 170 fokra, hogy szép vörösre piruljon. Én a sütés alatt többször ránézek és ha úgy látom, hogy az egyik fele már szépen megsült átfordítom a másik felére és úgy sütöm tovább. Ekkor teszem rá az adott fűszerkeveréket is, mert így elkerülhető, hogy hosszú sütés miatt megégjenek a fűszerek. Tulajdonképpen 2 - szor fordítom meg, mert amikor elöször megfordítom, akkor azt az oldalát fűszerezem, ami felülre került, így ha ez elkészült újból megfordítom, hogy másik felére is kerüljön a finom fűszerekből.

20210719_153342.jpg

Köretként főtt, pirított karalábét adok mellé. Pucoláskor hasábburgonya formájúra vágom fel az egyes szeleteket. Annyira főzöm meg sós vízben, hogy picit még kemény maradjon, de ne legyen nyers. Majd forró zsiradékban ropogósra sütöm. Frissen tálalom, mert állva már nem lesz ropogós és forrón az íze is sokkal intenzívebb!

Ha szénhidrát dúsabb köretet szeretnénk akkor készíthetünk hozzá petrezselymes barnarizst a sült karalábé helyett. Érdemes előgőzölt barnarizst használni, mert gyorsabban elkészül! Annyi vízbe feltesszük főni, hogy elepje és ízlés szerint sót adunk hozzá. Ha megfőtt leszűrjük róla a vizet, de egy keveset hagyunk még rajta, hogy a felaprított petrezselyem meg tudjon párolódni benne. Ha a petrezselyem is kellően átpárolódott kevés zsiradékon még átpirítjuk és kész is a gyors köretünk.

Finom ételeket és jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr5216651796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása