ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Piskóta édesburgonyából

 

   Az elmúlt években többféle étrend váltotta egymást az étkezésemben. Ez nem valami hóbort, divatdiéta láz nálam, hanem komoly egészségügyi okok állnak a hátterében.

.Akik hozzám hasonlóan valamilyen anyacsere zavarral küzdenek, azok pontosan tudják, hogy nem egyszerű a számunkra legoptimálisabb étkezést megtalálni. Jelenleg úgynevezett magas keményítős diétán vagyok orvosi tanácsra. Ez esetben is próbálok minél többet kihozni a használható alapanyagokból és minél változatosabban, mert továbbra is szeretem és keresem a finom ízeket! 

 

20210223_181607.jpg

Mi az ami maradt az előző ételeimből? 

- gluténmentesség.

- tejmentesség.

- gyökérzöldségek.

Viszont egy - két alapanyag visszatért. Mint például a rizs.

Lássunk is hozzá az egyik jelenegi nagy kedvencemhez az Édesburgonya piskótához: 

Édesanyám lepett meg vele az egyik héten és azóta is gyakran megsütöm!

 

Hozzávalók:

- 4 tojásfehérje.

- 4 tojássárgája.

- 4 csapott evőkanál édesburgonyaliszt (én naracssárga színű batátából készült liszttel dolgoztam, de érdekes, izgalmas a lila édesburgonyából készült liszttel elkészíteni! Manapság úgyis lépten - nyomon beleütközünk egy - egy vlognál a: "ma csak lila színű ételt ettem" kihívásba. Ez legalább természetesen lila! :) )

- 4 púpozott kanál porcukor állagú étesítőszer vagy ízlés szerint méz, cukor stb... Persze a méznél, cukornál már más a mennyiség. Itt ki kell tapasztalni, ha ezek valamelyikével szeretnénk elkészíteni.

- 1 mokkás kanál őrölt fahéj.

- Gyümölcskenyér szerűen is készíthetjük. Ezáltal tovább gazdagítjuk a tésztát. Én birsalmasajtot vagy szárított Goji bogyót rakok bele. Akinek nem gond a csonthéjjasok magas olajtartalma tehet bele még pirított mandulát, diót,  kesudiót, makadámdiót, pekándiót, pisztáciát. Egyszóval mindazt, amit megkíván! :)

20210223_191934.jpg

 

Elkészítése:

Külön választjuk egymástól a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjéket kemény habbá verjük és ehez adjuk hozzá a sárgáját majd kannalanként a lisztett végezetül pedig az édesítőt, fahéjjat. 

Egy 16 cm szer 24 cm -es tepsit sütőpapírral kibélelünk és ebbe öntjük bele az alaposan elkevert masszát.

Mielőtt betennék a sütőbe pár percig a sütőt előmelegítjük 200 fokon. Majd levesszük 170 fokra és betesszük sülni a tésztánkat. Kb. 10 perc alatt elkészül, de mivel nem egyformák a sütők figyeljük nehogy túlsüljön, megégjen!

Videóban az elkészítését itt találjátok: https://youtu.be/aydy0qy8pvg

A blogbejegyzés és a videók feltöltése között pár órás késés lehet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr5116435652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása