ÍZ DÖMPING

Ne csak azért együnk, hogy éljünk!

Vörösboros pulykaragu főtt, pirított lilaburgonyával

   A borral való főzést keresztanyukámtól tanultam el. Egy nyári, kerti bográcsolás keretében ettem életem első vörösboros raguját. Ő marhahúst használt hozzá, amihez kifejezetten jól illik a vörösbor.

20210724_125721.jpg

   Később ha pörköltet vagy bármilyen ragut készítettem és épp volt itthon vörösbor már használtam is és mindig meglepően finom ízt adott az ételeknek. A hétvégén újból eszembejutott. Két alkalommal is elkészítettem: egy lóbabból készült húsos raguhoz használtam majd pulykatokányhúshoz. Utóbbi receptjét osztom meg.

   

Hozzávalók:

- 200 gramm pulykatokányhús.

- Ízlés szerint: morzsolt majoranna, gyömbér, fokhagyma, só.

- több, mint fél pohár savas vörösbor.

Körethez:

- Fejenként kb. 250 gramm lilaburgonya megpucolva, alaposan megmosva és hasábokra vágva.

- Pár szál sárgarépa (nálunk gyakori a sötét lila - fekete színű sárgarépa és a citromsárga is, most az utóbbi volt itthon illetve a megszokott narancssárga színű). zöldséghámozóval pucoljuk meg és folyóvíz alat öblítsük le a földtől. Ezt egészbe hagyjuk!

- Sütéshez kacsazsír. Kifejezetten jó a sült zöldségekhez!

 20210724_131035.jpg

Elkészítése:

   folyóvíz alatt mossuk át a húst majd tegyük egy lábasba és öntsük fel vízzel. Közepes lángon kezdjük el főzni. Amint felforr a víz rajta kiválik a hab a húsból, amit itt  is célszerű leszedni, mint a húslevesnél! Ezután sózzuk. Ha már puhára főtt a hús csak kevés levet hagyjunk rajta és fűszerezzük. Végezetül öntsük rá a bort és fedő alatt még egy 10 percig főzzük, hogy átjárja a bor íze és az alkohol nagy része eltávozzon.

20210723_210831.jpg

  Eközben külön - külön lábasba tegyük fel sóval főnni a krumplinkat és a sárgarépánkat. Ha már megpuhultak (túl viszont ne főzzük, mert különben sütéskor szétesnek!) alaposan szűrjük le róluk a vizet és egy sütőedényben bőséges zsiradékon pirítsuk meg elöször a krumplikat majd a répákat.

  Ha minden kész helyezzünk pár kanállal a húsból egy tányérra és tegyünk mellé a kétféle köretből is. Laktató, különleges aromájú étel!

 20210724_131452.jpg

jó étvágyat kívánok hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://4everwomen.blog.hu/api/trackback/id/tr6816637338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

ÍZ DÖMPING

Jóval változatosabb a glutén - és tejmentes étkezés, mint gondolnánk. Anyagcserezavarral élők számára jött főképp létre ez a blog, de ha változatos étkezésre vágyik valaki illetve újdonságokra akkor is itt a helye!

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Friss topikok

süti beállítások módosítása